16. avgust 2024 14:59

Promet na Produktnoj berzi manji za 10 odsto nego prethodne sedmice

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/solarseven, ilustracija

NOVI SAD - Tokom ove nedelje na Produktnoj berzi bila je smanjena aktivnost učesnika na tržištu, prometovano je 3.215,20 tona robe, što je za 10,32 odsto manje u odnosu na prethodnu sedmicu, navodi se u izveštaju ove berze i dodaje da je finansijska vrednost prometovane robe iznosila 92,03 miliona dinara.

Nakon dve sedmice u kojima je kukuruz bio najtrgovanija kultura, ove nedelje primarno mesto u trgovanju zauzela je pšenica.

Kao i prethodne nedelje, cena pšenice je porasla, dok su cene kukuruza i soje nastavile da padaju.

Prometovano je samo 150 tona kukuruza, što je za čak 90 odsto manje nego pre nedelju dana, kada je prometovano 1.650 tona.

Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 18,50 do 19,30 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od analize na aflatoksin i pariteta.

Tržište pšenice je takođe bilo veoma mirno, a ovom žitaricom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu od 20 do 22 dinara po kilogramu bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta i pariteta.

Tržište soje je i ove sedmice bilo pasivno, berzanski ugovori za sojino zrno zaključeni su po ceni od 61 dinar po kilogramu bez PDV-a .

I ove nedelje nastavljen je pad cene pa je ona bila niža za 1,93 odsto u odnosu na prošlonedeljnu.

Kada je reč o suncokretu, ponuda je bila veoma slaba, a zaključen je jedan berzanski ugovor po ceni od 43,30 dinara po kilogramu bez PDV-a .

Slaba ponuda bila je primetna i na tržištu uljane repice, berzanski ugovor zaključen je po ceni od 49,97 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Tržište stočnog ječma je i ove sedmice bilo izuzetno mirno, a zaključen je jedan berzanski ugovor za stočni ječam sa hektolitarskom masom 60 kg po ceni od 17 dinara po kilogramu bez PDV-a.