30. avgust 2024 12:44

Vučić: Verujem da ćemo uskoro da krenemo u posao sa 5G mrežom

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MARKO ĐOKOVIĆ

NOVI SAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija predsedavajuća grupi zemalja, koja se širi u okviru globalne inicijative za veštačku inteligenciju, da će 2025. godine biti prva predsedavajuća na forumu, kao i da će to biti prilika da se donesu nove investicije vezane direktno za veštačku inteligenciju.

On je na otvaranju Foruma o veštačkoj inteligenciji "Inovirajmo zajedno u Evropi" u Novom Sadu, u prisustvu predsednika Francuske Emanuela Makrona, rekao da Srbija još nije uradila ni 5G mrežu, ali da veruje da će narednih dana i nedelja krenuti i u taj posao.

Vučić je dodao da Novi Sad ima dobar Tehnički fakultet i još nekoliko dobrih fakulteta, koji daju izuzetno talentovane ljude, zbog kojih imamo uspeha u kompletnom IKT sektoru, i da veruje da će i u njih da se više ulaže u budućnosti.

Intext service Video

"Da dobijemo još više studenata svršenih koji su briljantni i koji predstavljaju budućnost naše zemlje", rekao je Vučić. 

Istakao je i da je posebno važno što se nalaze u Novom Sadu, gde je sedište firme "Šnajder elektrik", a čiji je moto da svaki čovek ima pravo da ima pristup električnoj energiji i da zato ulažu mnogo u mrežu električne energije.

"Zato su neki od najinventivnijih sistema ovde osmislili i sve je zasnovano na inovacijama, nauci, veštačkoj inteligenciji, svemu onome što ne poznajemo dovoljno, ali imamo srećom veliki broj mladih i talentovanih ljudi koji su tu da nam pomognu. Taj talenat možemo i moramo da razvijamo i ulažemo u njega mnogo više", rekao je Vučić i zahvalio se Makronu na zajedničkim programima sa Francuskom koje možemo da koristimo da bi u tome uspeli.

"Hvala vam što ste ovde, na jednom mestu koje je izuzetno značajno za nas i predstavlja modernu investiciju, ali i koje će nam proizvodima mnogo toga doneti", poručio je Vučić Makronu.