2. septembar 2024 16:27

Broj vozila koja su ušla u zemlju u drugom kvartalu ove godine veći za sedam odsto

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/ALEKSANDAR ĆIRIĆ

BEOGRAD - Ukupan broj motornih vozila koja su ušla u Republiku Srbiju u drugom kvartalu 2024. godine veći je za 7,0 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

Domaćih vozila je više za 9,7 odsto, dok je stranih vozila više

za četiri odsto. Od vozila sa stranom registracijom, najviše ih je sa registracijom Nemačke, 7,5 odsto, zatim Mađarske,4,9 odsto, i Bosne i Hercegovine, sa učešćem od 4,5 odsto.

Izlaz putničkih motornih vozila iz Republike Srbije manji je za 8,4 odsto u odnosu na isti period 2023. godine.

Broj vozila s domaćom registracijom u izlazu je veći za 10,3 odsto, dok je u istom periodu izlaz vozila sa stranom registracijom manji za 23,6 odsto, dodaje se u saopštenju.

Najbrojnija su vozila sa registracijom Nemačke, sa učešćem od 8,4 odsto, a zatim slede vozila sa registracijom Bosne i Hercegovine, sa učešćem od 5,4 odsto i Mađarske, sa učešćem od 5,0 odsto.

Statistički podaci pokazuju da je broj putnika koji su svim vrstama putničkih prevoznih sredstava ušli u Srbiju tokom drugog kvartala 2024. godine veći je za 1,3 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Broj putnika u vozilima s domaćom registracijom veći je za 3,1odsto, dok je u vozilima sa stranom registracijom veći za 0,6 odsto.

Takođe, pokazuju da je broj putnika izašlih iz Republike Srbije tokom drugog kvartala 2024. godine manji za 1,5 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine.

Broj putnika u vozilima s domaćom registracijom veći je za šest odsto, dok je u vozilima sa stranom registracijom manji za pet odsto.

Najveći broj vozila ušao je preko graničnih prelaza s Hrvatskom 28,3 odsto, a zatim preko graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom 26,6 odsto i Mađarskom 16,3 odsto.

Najveći broj ulaza vozila u Srbiju zabeležen je preko sledećih graničnih prelaza: Batrovci 14,8 odsto, Preševo 10,4 odsto i Sremska Rača 10,1 odsto.

Najveći broj vozila u drugom kvartalu 2024, u odnosu na drugi kvartal 2023. godine, procentualno, ušao je preko graničnih prelaza Sremska Rača i Horgoš II, a broj vozila izašlih na prelazima Horgoš II i Bajina Bašta je procentualno najveći u odnosu na ostale granične prelaze.

Preko graničnih prelaza s Hrvatskom izašao je najveći broj putničkih prevoznih sredstava 26,9 odsto, a zatim preko graničnih prelaza sa Bosnom i Hercegovinom 22,6 odsto i Mađarskom 14,7 odsto.

Tri prelaza s najvećim prometom putničkih prevoznih sredstava u izlazu iz Republike Srbije jesu Batrovci sa 14,5 odsto, zatim Preševo sa 13 odsto, i Gradina sa 9,3 odsto, dodaje se u saopštenju.