3. septembar 2024 16:09

Nikola Rajaković: Nuklearne tehnologije su danas mnogo bezbednije nego pre

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nikola Rajaković: Nuklearne tehnologije su danas mnogo bezbednije nego pre

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Predsednik Saveza energetičara Nikola Rajaković izjavio je danas za Tanjug da pozitivno gleda na najavljeno ukidanje moratorijuma na izgradnju nuklearnih elektrana i ocenio da je to trebalo učiniti mnogo ranije, jer su nuklearne tehnologije sada mnogo bezbednije nego pre.

Rajaković je, govoreći o izmenama Zakona o energetici, istakao da one ne ukazuju da je struka donela odluku da se krene sa izgradnjom nuklearnih elektrana.

"Naprotiv, još ćemo mi to reevaluirati nekoliko puta. Objektivno su nuklearne tehnologije na daleko bezbednijem nivou nego što su bile i objektivno smo jako zavisni od onog ko nam isporuči tu tehnologiju. Treba meriti pozitivne i negativne strane i videti šta možemo uraditi sa domaćim resursima", rekao je Rajaković na Građevinskom fakultetu, na okruglom stolu na temu Strategije razvoja energetike, Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, kao i izmenama Zakona o energetici.

Rajaković naglašava da je nuklearnu tehnologiju, u proteklom periodu, trebalo više proučavati i dodao da je Elektrotehnički fakultet u Beogradu odnegovao nekoliko stručnjaka u toj oblasti, ali ipak nedovoljno.

Na pitanje da li će se tehnički fakulteti kroz svoje studijske programe preorijentisati na kreiranje kadrova u toj oblasti, Rajaković kaže da je to sledeći zadatak.

"Sa nama će danas biti dekani tehničkih fakulteta. Oni su to prepoznali, a ja sam siguran da će programi i nastavni planovi biti preuređeni u tom kontekstu", kazao je Rajaković.

Dodaje da strateški dokumenti u oblasti energetike predstavljaju dobar iskorak, jer će omogućiti kvalitetnu energetsku tranziciju.

"Sigurno da tu imamo i prostora za korekcije, što ćemo i raditi, ali je to u osnovi pozitivan okvir. Zakon rešava i neka druga pitanja, pitanja energetskih kriza, problema u snabdevanju i zaista su u tom segmentu i evropsko zakonodavstvo i ta regulatorna akta, a i naša, učinili bitan iskorak napred", rekao je Rajaković.

Kako kaže, cilj današnjeg skupa jeste da se ta dokumenta unaprede i da struka omogući njihovu realizaciju u praksi.

"Tehničku struku u Srbiji proizvode ovi tehnički fakulteti gde se nalazite. Značaj struke je ogroman i te poslove treba izneti. To su krajnje ozbiljni i odgovorni poslovi, koji će sigurno obeležiti naredne dve, tri decenije, jer pred nama je dug put dekarbonizacije", zaključio je Rajaković.