11. septembar 2024 09:15

Mesarović: Konkretizovali smo niz dogovora s kineskim kompanijama

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

SJAMEN - Ministarka privrede Srbije Adrijana Mesarović izjavila je danas da je srpska delegacija tokom boravka u Kini uspela da konkretizuje niz dogovora sa značajnim kineskim kompanijama sa kojima do sada nije bilo saradnje i da kao rezultat toga očekuje ozbiljne rezultate.

"Očekujem zaista odlične rezultate nakon ovogodišnjeg 24. Kineskog međunarodnog sajma investicija i trgovine (CIFIT). Zaista smo uspeli da konkretizujemo niz dogovora sa ogromnim kompanijama sa kojima do sada nismo imali saradnju, za koje očekujem da će svakako obezbediti plasman naših roba na ovo veliko tržište", rekla je ministarka novinarima nakon zajedničke konferencije Vlade Srbije i kineskog ministarstva trgovine na kojoj su predstavljani privredni potencijali Srbije kroz Sporazum o slobodnoj trgovini a u okviru 24. CIFIT-a.

"Zaista, ovde sva vrata otvara odnos predsednika dveju država, predsednika Sija i predsednika Vučića", rekla je Mesarović.

Ovo je, podsetila je, ogromno tržište za privredu Srbije, 41 milion stanovnika ima samo u provinciji Fuđen uz potencijal da se naša roba plasira i u druge provincije.

"Tako da kada pričamo o prehrambenoj industriji, o nekim industrijama koje smo posebno promovisali prilikom ovogodišnjeg CIFIT-a, mislim da ćemo postići ozbiljne rezultate imajući u vidu da smo zaista otvorili vrata najvećih kompanija koje postoje na teritoriji ove provincije", rekla je ona. 

Mesarović i Momirović na zajedničkoj konferenciji Vlade Srbije  i kineskog ministarstva

Ministarka privrede Adrijana Mesarović i ministar unutrašnje i spoljašnje trgovine Tomislav Momirović govorili su danas u Sjamenu o velikom privrednom potencijalu Srbije na zajedničkoj konferenciji Vlade Srbije i kineskog Ministarstva trgovine u okviru najvećeg sajma investicija u svetu.

Zamenik generalnog direktora Agencije za promociju investicija kineskog Ministarstva trgovine Pei Jongui naglasio je da će Sporazum o slobodnoj trgovini produbiti sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Srbije i naveo da će zajedno sa ambasadom u Pekingu pozivati privrednike da maksimalno iskoriste pogodnosti Sporazuma.

Konferenciji Vlade Srbije i kineskog ministarstva su prisustvovali i čelnici provincije Fuđien i grada Sjamena i predstavnici brojnih kompanija.

Intext service Video

Ministarka Mesarović je naglasila da i ove godine iz Sjamena sa "ove najvažnije u svetu pozornice investicija" kao država šaljemo snažne potvrde našeg čvrstog prijateljstva, potpuno spremni da na obostranu korist realizujemo Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji privrednicima otvara mnoga vrata tržišta.

"Potencijal koji Srbija nudi je mogućnost izvoza na tržište od 2,8 milijarde ljudi, jer je upravo toliko država obuhvaćeno bilateralnim i multilateralnim sporazumima o Slobodnoj trgovini koje smo potpisali s EU, zemljama regiona koje su CEFTA, Rusijom, Kinom", rekla je ona.

Ministar Momirović je naglasio da "sve to čini Srbiju najatraktivnijom i najotvorenijom zemljom u Evropi". Dodao je da uskoro očekujemo potpisivanje Sporazuma sa UAE ali i da roba iz Srbije ima preferencijalni status u SAD, Japanu.

"Srbija kao relativno mala i otvorena evropska privreda, protekle dve godine dodatno je osnažila principe slobodne trgovine, povećala broj zemalja sa kojima je potpuno liberalizovala svoju trgovinu i verujemo da su fleksibilnost i otvorenost danas važnije nego ikada", rekao je ministar.

Kroz Sporazum povećavamo konkurentnost i otvorenost srpskih kompanija i stvaramo još bolje uslove za investitore koji dolaze u Srbiju unapredujući ih ključnim inputima i novim izvoznim mogućnostima i potencijalima, rekao je ministar i podsetio da je vrednosti kineskih ulaganja u Srbiju blizu 10 milijardi evra, koje čine aktivne i najavljene investicije. Samo su, kako je dodao, investicije Ziđina vredne 1,6 milijardi evra.

Intext service Video

Konferencija je bila prilika da predstavnici Vlade Srbije govore o tome kako pokrenuti privrednu aktivnost u Beogradu.

Predstavljen je i projekat Industrijski park Mihajlo Pupin koji će se graditi u Beogradu o čemu je govorio jedan od čelnika Čajna bridž and round kompani koja je deo CCCC, najveće kompanije na svetu koja nudi usluge u oblasti infrastrukture. Izrazio je očekivanje da će park biti zajednička platforma na kojoj ćemo raditi na zajedničkoj budućnosti dva naroda.

"Do sada smo radili i sarađivali odlično a nadamo se da ćemo raditi još bolje i da će još više kineskih kompanija investirati u Srbiju", rekao je Li Čangui, zamenika generalnog menadžera.

Potpisana su i tri ugovora o pristupu realizaciji projekata izgradnje srpskog kineskog Industrijskog parka Mihajlo Pupin čija će gradnja prva od tri faze početi početkom naredne godine. Projekat je vredan 300 miliona evra i podrazumava otvaranje 20.000 radnih mesta.

U Sjamenu se danas završava 24. CIFIT na kojem se predstavljaju učesnici iz 120 zemalja.

U fokusu naše zemlje koja na toj prestižnoj sajamskoj manifestaciji ima svoj Nacionalni paviljon je Sporazum o slobodnoj trgovini.