18. septembar 2024 17:15

Martinović i Čadež razmatrali mogućnosti za obrazovanje Poljoprivredne komore Srbije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MPŠV/ IVA PETROVIĆ

BEOGRAD - Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Martinović i predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež razmatrali su danas mogućnosti za uspostavljanje Poljoprivredne komore Srbije.

Oni su na sastanku istakli kako se ukazala potreba da se poljoprivrednim proizvođačima omogući da na jednom mestu iskažu sve svoje ideje, dobiju neophodne informacije, uputstva, kao i da razmene iskustva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Tom prilikom razmotreni su i primeri dobre prakse zemalja članica Evropske unije u kojima su već obrazovane poljoprivredne komore.

Istaknuto je da bi Poljoprivredna komora Srbije okupljala poljoprivredne proizvođače iz različitih oblasti te privredne grane, kao i da njihovi predstavnici mogu učestvovati u razgovorima sa Vladom Srbije i resornim ministarstvima.

"Svakodnevno se susrećemo s mnogobrojnim zahtevima poljoprivrednika i mnogi zahtevi su već ispunjeni, a neki su u razmatranju i tek treba da budu realizovani", istakao je Martinović.

Prema njegovim rečima, uloga Poljoprivredne komore bila bi da prikuplja, sortira, a potom zahteve svojih članova dostavi Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Glavna odlika ove komore bila bi da ona predstavlja sponu između PKS i ministarstva", naaglasio je on.

Ministar je dodao da će Poljoprivredna komora aktivno sarađivati sa predstavnicima poljoprivrednih savetodavnih stručnih službi.

Predstavnici Privredne komore Srbije iskazali su spremnost da će, nakon analiziranja i celokupnog sagledavanja prilika, aktivno učestvovati u formiranju svih neophodnih radnih tela i pružiti punu podršku u uspostavljanju Poljoprivredne komore i obezbediti svu neophodnu infrastrukturu za njeno funkcionisanje u budućnosti.

U razgovoru su ispred Ministarstva poljoprivrede učestvovali i pomoćnici ministra poljoprivrede Milica Neđić i Nenad Katanić, kao i sekretar Ministarstva Stanija Višekruna, dok su ispred Privredne komore Srbije bili savetnik predsednika Nevena Rakić i sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Nenad Budimović.