23. septembar 2024 16:57

Vidosava Enderić: Ukupne investicije kineskih kompanija u Vojvodini premašile milijardu evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vidosava Enderić: Ukupne investicije kineskih kompanija u Vojvodini premašile milijardu evra

Foto: shutterstock.com/Zarko Prusac, ilustracija

NOVI SAD - Pomoćnica pokrajinskog sekretara Vidosava Enderić rekla je danas da u Vojvodini posluje 13 kineskih kompanija i da je ukupna vrednost njihovih investicija premašila milijardu evra.

Ona je to izjavila nakon sastanka pokrajinske delegacije sa delegacijom Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa održanom i dodala da je cilj ovog susreta produbljivanje postojećih odnosa i otvaranje novih mogućnosti za buduće zajedničke projekte, navodi se u saopštenju pokrajinske vlade.

"Na teritoriji AP Vojvodine u toku su značajni infrastrukturni kapitalni projekti, kao što su Fruškogorski koridor, brza železnica Beograd - Budimpešta, auto - put Beograd - Zrenjanin - Novi Sad, i brza saobraćajnica 'Osmeh Vojvodine', koje realizuju kineske kompanije. U našoj pokrajini posluje 13 kompanija iz NR Kine, od kojih je 10 aktivno i zapošljava preko 2.000 radnika", rekla je Enderić.

Članovi Odbora za etničke poslove Svekineskog narodnog kongresa, na čelu sa predsednikom Bajiin Čaolu, istakli su da im je izuzetno drago da mogu da razgovaraju o važnim pitanjima sa partnerima koji su primer uspešnog funkcionisanja multietničkog i multikulturnog društva, navodi se u saopštenju.

"Vojvodina ima ključnu ulogu u Srbiji, ne samo zbog svog strateškog položaja, već i zbog harmoničnog suživota mnogih različitih etničkih zajednica, što predstavlja pravi model saradnje i tolerancije", rekao je vođa delegacije Bajin Čaolu.

Sastanku su prisustvovali i zamenik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Goran Nikolić i podsekretarka Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Žužana Macko.