2. oktobar 2024 14:43

Mali: Litijum je ogromna šansa za Srbiju koju ne smemo da propustimo

Izvor: TANJUG

podeli vest

Mali: Litijum je ogromna šansa za Srbiju koju ne smemo da propustimo

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Litijum je ogromna, strateška, šansa za Srbiju koju ne smemo da propustimo, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali i ponovio da će se pre konačne odluke o eksploataciji litijuma sačekati studija o uticaju na životnu sredinu.

"Naš poziv građanima je da se strpimo naredne dve godine, dok stručnjaci kroz neophodna dokumenta ne kažu svoj stav a onda ćemo zajedno doneti odluku", rekao je Mali.

On je tako odgovorio na novinarsko pitanje kako to da sada iz vlasti tvrde da je litijum ogromna šansa, a pre dve godine su stavili tačku na projekat Jadar.

Mali je naveo da se u svetu dešavaju velike promene u poslednje dve godine i kada je reč o nuklearnoj energiji i energetskoj bezbednosti uopšte.

"Svaka zemlja se trudi i to vidite sada kod Nemačke, Finske i drugih zemalja, da bude prva u nečemu što treba da joj predstavi konkurentsku prednost u budućnosti. Dakle, imali smo stav neki pred dve godine. I da, stavovi se menjaju tako da sa te strane nemam nikakav problem sa tim. Hoćemo da iskoristimo ono što je potencijalna prednost Srbije i da ga iskoristimo na pravi način", rekao je on i ponovio da još nikakva odluka o projektu Jadar nije doneta.

Efekti Beogada na vodi vredni oko 9,7 milijardi evra, podatak agencije Oxera

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je za procenu efekta uticaja Beograda na vodi na ekonomiju zemlje angažovana agencija Oksera (Oxera) i da se tako došlo do cifre od 9,7 milijardi evra.

Mali je, odgovarajući na pitanje novinara šta tačno znači kada predsednik Aleksandar Vučić kaže da taj efekat iznosi 9,7 milijardi i koliko je država uložila a koliko zaradila po svim osnovama od Beograda na vodi, rekao da, pre svega, u Beogradu na vodi radi 2.000 radnika kojima se isplaćuju plate, a na plate porezi i doprinosi.

"Dakle, 2.000 radnika puta plate, doprinosi i porezi. To je krenulo od 2014. godine i trajaće sigurno još desetak godina dok se sve ne završi i to je po njima već 1,1 milijarda evra", rekao je Mali.

Dodao je da tome treba dodati efekat koji je projekat imao na građevinsku industriju, kroz kupovinu materijala, angažovanje drugih firmi, opremanje zgrada koje se grade, pa plaćanje poreza na sve to.