3. oktobar 2024 16:01

Vučić: Brza pruga Novi Sad-Subotica velika stvar, za 2 godine Beograd-Budimpešta za 2 sata i 40 minuta

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

NOVI SAD  - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice velika stvar za čitavu Srbiju, kao i da očekuje da će Mađarska svoj deo pruge završiti za dve godine, kada će se od Beograda do Budimpšešte putovati dva sata i 40 minuta.

Vučić je, tokom test vožnje od Beograda do Subotice rekao da Srbiju, posle povezivanja sa Budimpeštom, očekuje i dalje povezivanje preko Niša do Soluna, kao i do Istanbula, ali da je za to potrebno da se obezbedi novac.

"Izgradnjom ove pruge sve se menja. Povezivanjem sa Budimpeštom očekujemo rast broja turista", rekao je Vučić.

Intext service Video

Govoreći o izgradnji pruge, Vučić je rekao da je sve rađeno po najvišim standardima, da je pruga izgrađena tako da neće biti buke tokom vožnje i da su stanice na trasi veoma dobro uređene.

Brzu prugu Novi Sad - Subotica otvaramo 24. novembra

Aleksandar Vučić najavio je danas da će novoizgrađena deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice biti otvorena 24. novembra.

Vučić je tokom testiranja pruge specijalnim vozom Nemačkih železnica rekao da će se, kada pruga bude otvorena, stizati od Beograda do Subotice za samo sat i 10 minuta.

Intext service Video

Dodao je da će tokom današnjeg testiranja brze pruge voz dostići brzinu od 200 kilometara na sat.

"Imali smo danas tešku diskusiju sa misijom MMF-a, ali smo na dobrom putu. I imaćemo sutra ili prekosutra velike vesti za Srbiju. To je ono čemu smo se nadali decenijama", rekao je Vučić.

Brza pruga Novi Sad-Subotica biće puštena u rad godinu dana pre roka

Predsednik Srbije izjavio je danas da će deonica brze pruge od Novog Sada do Subotice biti otvorena 24. novembra, što je godinu dana pre predviđenog roka i najavio da će se za dve godine, iz Beograda do Budimpešte, stizati za dva sata i 40 minuta, odnosno za sat i po iz Subotice do mađarske prestonice.

Vučić je, tokom obilaska završnih radove na staničnoj zgradi Železničke stanice u Subotici, rekao da je ova pruga važna kako za Suboticu, tako i za Mađare koji žive u našoj zemlji.

Service Photo Gallery

"Uredili smo sa Mađarima da se ne staje na granici, nego da budu i jedni i drugi carinici u Beogradu i Budimpešti. To je naš bilateralni dogovor sa Mađarima, koji su Evropljani prihvatili. Nema čekanja, jurimo preko granice i to je to", rekao je predsednik.

Vučić je naveo da će takozvani zeleni koridori sa EU i Mađarima, ukoliko ih dobijemo, biti podsticaj daljoj saradnji Srbije i Mađarske.

Razgovor najbolji način rešavanja problema, neću podleći pritiscima

Aleksandar Vučić izjavio je danas, govoreći o protestima poljoprivrednika i prosvetara, da je razgovor najbolje rešenje kada postoji neko nezadovoljstvo i da je njegova filozofija da nikada neće da trpi grupe za pritisak, te da se nada da će i prosvetari i poljoprivrednici koji su ovih dana protestovali na kraju biti suštinski zadovoljni.

"Pričao sam prethodnih dana sa premijerom Vučevićem i drugim ljudima iz Vlade Srbije. Mi dajemo nenormalno mnogo novaca za poljoprivredu, dajemo tri puta više nego što je to bilo pre 10 godina i to mereno u evrima, a ne u dinarima", rekao je Vučić posle obilaska završnih radova na staničnoj železničkoj zgradi u Subotici, odgovarajući na pitanje novinara o protestu poljoprivrednika.

Dodao je da je ranije govoreno da bi bilo dobro da dođemo do pet odsto budžeta uloženog u poljoprivredu, a sada smo došli do 7,3 odsto i ukazao da su izdvajanja sve veća, ali da mere nisu dobro targetirane, jer se, kako je rekao, sve daje u ratarstvo, a manje ide za stočarstvo i ono što nam više donosi, a to je voćarstvo i povrtarstvo.

"I ono što stvarno ne može da se podnese, što nije fer prema državi, to je da ko god štrajkuje uvek su svi na njegovoj strani i kažu 'dajte', a pritom nemoj slučajno da si to oduzeo od mene. Pa od nekog moram da oduzmem ako ćemo to da damo", istakao je Vučić.

Đorđa Meloni u poseti Srbiji za tri, četiri meseca

Predsednik Srbije rekao je danas da će u naredna tri, četiri meseca u posetu Srbiji doći italijanska premijerka Đorđa Meloni i da će tom posetom bilateralni odnosi dve zemlje biti podignuti na još viši nivo.

Vučić je, obilazeći završne radove na obnovi zgrade železničke stanice u Subotici, rekao da će Italija biti zvanični partner Sajma turizma, te da će tim povodom biti dosta poseta italijanskih zvaničnika.

"Pre dolaska Meloni ćemo imati još važnih sastanaka sa Italijanima, tako da ćemo našu bilateralnu saradnju podići za još jedan stepenik", naveo je Vučić.

Ne vidim nikakve sukobe, iako ih Kurti provocira svaki dan

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tačno predvideo šta će se i kada dogoditi u Ukrajini i na Bliskom istoku, a da Srbiji ne vidi nikakve sukobe iako ih Aljbin Kurti provocira svaki dan.

"Ja ne vidim nikakve sukobe, iako ih Aljbin Kurti provocira svakog dana. Mi moramo da snažimo, da idemo napred, da guramo stvari napred, da čuvamo svoj narod, da se borimo za njegove interese, za našu državu na Kosovu i Metohiji, za naš narod na svakom mestu. Ali svako ima pravo da misli šta želi", rekao je Vučić novinarima na pitanje da prokomentariše izjavu italijanskog ministra odbrane Gvida Krozeta da je, pored sukoba na Bliskom istoku, u strahu i od kosovske krize.

"Rat je poslednja stvar koja bi trebalo da nam se dogodi i nadam se da nam se nikad neće dogoditi", rekao je Vučić.

On je podsetio da je predvideo događanja na Bliskom istoku i u Ukrajini.

Ne mogu da pobede oni koji su najgori u ovoj zemlji

Aleksandar Vučić izjavio je danas, povodom izjave Dragana Đilasa da che opozicija "pobediti Vuccicha bez pomochi spolja", da u Srbiji ne mogu da pobede oni koji su najgori u zemlji.

Đilas je izjavio ranije u intervjuu za nedeljnik Radar da će Vučić biti pobeđen bez pomoći bilo koga "spolja" i dodao da aktuelna vlast, kako je rekao, trenutno ima oko 47 odsto glasova i podrške birača.

Vučić je rekao da to sluša već 12 godina.

"Neće me pobediti, to sam vam rekao još pre 10 godina. Sam ću da odem, a nadam se da neće moći da pobede oni koji su najgori u ovoj zemlji, kao ni one koje mislim da podržim i kojima mislim da pomognem na predstojećim izborima. Živi bili, pa videli", rekao je Vučić novinarima nakon obilaska završnih radova na Železničkoj stanici Subotica.

Srbija ima najbolji kreditni rejting u regionu, rezultat odgovorne ekonomije

Aleksandar Vučić rekao je danas da Srbija ima najbolji kreditni rejting u odnosu na zemlje u regionu i istakao da je to rezultat odgovorne ekonomske politike.

Vučić je, obilazeći završne radove na obnovi stanične zgrade železničke stanice u Subotici, rekao da razgovor sa delegacijom MMF-a predvođenom šefom misije u Srbiji Donalom Mekgetigenom nije bio lak, ali da je od suštinske važnosti za Srbiju, kao i da se njegov ishod očekuje za 10 do 12 dana.

"Od 2014. godine sam tražio prisustvo MMF-a u Srbiji, jer je 2011. godine napustio zemlju i bilo je jasno da nam sledi propast i da su finansije utonule u bunar. Bez prisustva MMF-a, potrošili bismo devet milijardi evra, što bi bio kraj naše zemlje", rekao je Vučić.

On je naveo da bi do toga došlo neadekvatnom finansijskom politikom.

U Srbiji se ne primenjuje sila, a u EU kad neko zauzme prugu prebiju ga i uhapse

Predsednik Srbije izjavio je danas da se u Srbiji ne primenjuje sila nad onima koji protestuju, dok je u EU drugačija situacija gde se, kada neko zauzme prugu, učesnici protesta prebijaju i hapse.

Predsednik je tako odgovorio na pitanje novinara u Subotici, gde je obišao završne radove na zgradi Železničke stanice, kako komentariše izjavu hrvatskog poslanika u Evropskom parlamentu Gordana Bosanca da EU ne sme da ćuti nad "represijom koju Vučić sprovodi u Srbiji nad protivnicima litijuma".

"Kakvoj represiji? Oni okruže zgradu Predsedništva i ništa ne radim osim što ih gledam. Kakvu sam represiju vršio? Je l to što sam odneo u ta sela interaktivne table, kompjutere, tablete, je l to represija? Nigde ih pipnuli nismo, zauzimali su nam pruge, pipnuli ih nismo", istakao je Vučić.

Naglasio je da tako nije u EU, gde kada neko zauzme prugu, oni ga prebiju i hapse više puta.

Vučić o vojnom roku: Naš cilj da Mađari ostanu da žive u Srbiji, razgovaraću sa Pastorom

Predsednik Vučić izjavio je danas, komentarišući izjavu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora da se protivi uvođenju obaveznog vojnog roka jer će to dovesti do iseljavanja Mađara, da je cilj da Mađari ostanu da žive ovde u Srbiji i da će Pastora prvom prilikom pozvati na razgovor.

"Naš cilj je da Mađari ostanu da žive ovde u Srbiji, a mi moramo da se rukovodimo i bazičnim principima pripremljenosti za odbranu zemlje baš kao što sve zemlje na svetu to rade", rekao je Vučić u Subotici, gde je obišao završne radove na zgradi Železničke stanice.

On je istakao da će u međusobnom dogovoru biti pronađena rešenja koja će da budu najbezbolnija.

Predsednik je dodao da je njegovo prijateljstvo sa Ištvanom Pastorom gradilo našu zemlju i odnose sa Mađarskom u poslednjih 12 godina, a da će odnos sa Balintom Pastorom graditi odnose između dve zemlje u budućnosti.

Nadamo se izvanrednim vestima za 48 sati u oblasti finansija

Predsednik Srbije rekao je danas da se nada izvanrednim vestima za našu zemlju u narednih 48 sati, što bi, kako je rekao, bio kreščendo našeg finansijskog uspeha, ali da će to moći da objavio tek u petak uveče ili u subotu ujutro.

U izjavi novinarima nakon obilaska završnih radova na Železničkoj stanici Subotica, Vučić je rekao, govoreći o brzoj pruzi Novi Sad - Subotica, da je ponosan na Srbiju i sve što je uradila.

"Ponosan sam na sve što smo napravili i to je nešto što niko neće moći da nam oduzme. Ovo je neverovatan uspeh, ovo se ne gradi svakih godinu dana. Ovde je ogroman novac bio potreban, nastavićemo da radimo, mnogo moramo u Banat da ulažemo", najavio je Vučić.

Dodao je da ako se bude obezbedio novac uskoro, krenuće da se gradi pruga od Pančeva preko Opova, Zrenjanina, Miloševa, do Kikinde i levim krakom, odnosno zapadnim i severozapadnim ka Subotici da se povežu i Čoka i Subotica.

Železnička stanica u Subotici neće biti otvorena dok ne budu natpisi i na mađarskom

Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom obilaska završnih radova na staničnoj zgradi Železničke stanice u Subotici da ona neće biti otvorena sve dok na njoj ne budu i natpisi na mađarskom jeziku.

Vučić je rekao da je primetio da postoje natpisi na stanici samo na sprskom i engleskom jeziku i da treba da budu na srpskom, na mađarskom, pa tek onda na engleskom.

"Stanica neće biti otvorena, kako je trebalo, za pet ili šest dana, moraćete nešto da promenite na stanici. (Gorane) Vesiću, to da bude gotovo u narednih 10 do 12 dana. Stoje natpisi na sprskom i engleksom, ali nam nedostaju na mađarskom jeziku. Dok sam ja predsednik neće biti otvorena stanica dok ne budu natpisi i na mađarskom jeziku", poručio je Vučić.

Istakao je da su završene na novoj deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice moderne železničke stanice.

Vučić na testiranju brze pruge od Novog Sada do Subotice zajedno sa suprugom

Predsednik Srbije prisustvuje danas, zajedno sa suprugom Tamarom, testiranju nove deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice.

Intext service Video

U specijalom vozu za testiranje su i ministar građevinarstva Goran Vesić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković, gradonačelnik Novog Sada Milan Djurić, kineski ambasador u Srbiji Li Ming, predstavnici kineskog izvođača radova, kao i predstavnici medija.

Vučić će u Subotici obići završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice.

Intext service Video

Vožnja od Novog Sada do Subotice nešto više od 40 minuta.

Vučić stigao u Suboticu vozom za testiranje brze pruge, obilazi završne radove na stanici

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Suboticu vozom za testiranje brze pruge i obilazi završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice.

Vučić je, zajedno sa suprugom Tamarom, došao iz Novog Sada vozom za testiranje Nemačkih železnica, koji je na novoizgrađenoj deonici brze pruge išao 200 kilometara na sat.

Železnička stanica Subotica nalazi se u samom centru grada i podeljena je na dva dela: putnički i teretni, a ujedno predstavlja i čvorište na granici između Srbije i Mađarske.

Radovi na rekonstrukciji stanice počeli su u avgustu prošle godine, a odvijali su se u dve faze.

Razgovaraćemo sa Kinezima o izgradnji banatske pruge

Predsednik Vučić izjavio je danas da će sa ambasadorom Kine u Srbiji Li Mingom razgovarati o izgradnji banatske pruge od Pančeva do Subotice.

"Rekao sam našem prijatelju Li Mingu, da rešimo pitanje finansiranja banatske pruge od Pančeva preko Opova, Zrenjanina, Miloševa pa ćemo da produžimo do Kikinde, ali i da skrenemo kod Čoke prema Subotici. Time bi smo spojili Severnu Bačku i Srednji Banat sa Beogradom, sa Južnim Banatom i Beogradom. I nije nam to ni preskupo, imajući u vidu stanje naših javnih finansija", rekao je Vučić tokom test vožnje na novoj deonici brze pruge od Novog Sada do Subotice.

On je rekao da smatra da je ta pruga čak i bolje urađena nego Beograd-Novi Sad.

"Voz sada ide 200 kilometara na sat. Zato što su ovu prugu bolje radili, nego čak Beograd-Novi Sad, nećete čuti buku. Ovo sada što čujete je test voz. Zato vi čujete nešto. Inače, da idemo vozom kakav je Soko ne biste ništa čuli", rekao je Vučić.

Li Ming: Pruga Novi Sad-Subotica je zajednčko čudo, simbol čeličnog prijateljstva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da projekat izgradnje brze pruge od Novog Sada do Subotice ne bi bio realizovan u rekordnom roku da nije bilo ličnog zalaganja ambasadora Kine u Srbiji Li Minga, a ambasador je istakao da mu je drago što je zajedno sa predsednikom i njegovim saradnicima, prisustvovao istorijskom trenutnku.

"Smatram da bez vođstva i vizije predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića ovo ne bi bilo moguće. Ovaj projekat bih okarakterisao kao čudo, zajedničko čudo. Pruga će doneti mnogo benefita stanovnicima Srbije, a svakako je postala simbol čeličnog prijateljstva naše dve države", rekao je Li posle obilaska završnih radova na staničnoj zgradi u Subotici.

Vučić je izrazio zahvalnost Kini, i predsedniku Si Đinpingu.

"Uzdamo se u njihovu pomoć, podršku i znanje i u budućnosti. Čak i kada nam ukradu kablove koji nam uspore vozove, opet nam Kinezi pomognu da rešimo u najkraćem mogućem roku ", rekao je Vučić.