6. oktobar 2024 12:31

Predstavljen novi avion Er Srbije koji nosi boje i oznake EXPO 2027

Izvor: TANJUG

podeli vest

Predstavljen novi avion Er Srbije koji nosi boje i oznake EXPO 2027

Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Na Aerodromu Nikola Tesla danas je predstavljen novi avion kompanije Er Srbija, Erbas A330-200 koji nosi boje i oznake specijalizovane izložbe EKSPO 2027, a prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će novi avion leteti i u Kinu i na Zapad i nositi poruku "Dođite u Beograd, dođite da budemo svi zajedno u centru sveta".

"To je novi, široko trupni A330 avion, koji ima 262 sedišta i koji će nam koristiti za letove kako do Njujorka, Čikaga, ali i do Tidžuana i Gvanžoa u Kini", istakao je Mali.

Naveo je da je Er Srbija najbrže rastuća avio kompanija u regionu i da će do kraja godine dobiti još tri nova aviona, tako da će u njenoj floti biti 29 aviona.

Mali je podsetio da je 2012. i 2013. godine JAT Ervejs bio preduzeće sa ogromnim problemima, a da danas,12 godina nakon toga, imamo novi avion u floti Er Srbije.

Mali: Novi kreditni rejting najvažnija stvar u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je novi kreditni rejting koji je dobila Srbija od agencije Standards and Purs najznačajniji događaj u srpskoj ekonomiji poslednjih decenija.

Na predstavljanju novog aviona erbas A330-200 koji nosi boje i oznake specijalizovane izložbe EKSPO 2027 na aerodromu Nikola Tesla, Mali je rekao da je izveštajem o novom kreditnom rejtingu Srbija dobila potvrdu ispravnosti svoje ekonomske politike.

"Iz beton lige ušli smo u prvu ligu. Srbija je među najbrže rastućim ekonomijama. Naša ekonomija je druga rastuća ekonomija u Evropi i hoćemo da rastemo još brže. Udeo duga u BDP-u je 46,5 odsto, dok je prema Mastrihtu pravilo da ne sme da pređe 60 odsto, prosek EU je 89 odsto, a na računu imamo šest milijardi", rekao je Mali.

On je naglasio da novi kreditni rejting BBB- omogućava nove investicije, jer poručuje investitorima da je Srbija sigurna zemlja za investitore, a da će se značaj novog kreditnog rejtinga videti tek u narednim mesecima i godinama i da će on znatno pomoći Srbiji u ubrzanom rastu ekonomije.