7. oktobar 2024 14:22

Vučević: Vlada se izjasnila protiv zakona o litijumu, želimo da se o tome razgovara

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ

SKOPLJE - Premijer Miloš Vučević ocenio je danas da je dobro što je predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala sednicu o litijumu u redovnom zasedanju čime je raspršen narativ da neko, kako je rekao, ne sme da govori o toj temi, dodajući da je Srpska napredna stranka dajući kvorum opoziciju pokazala da želi da se o tome razgovara.

"Mislim da je dobro da svi građani naše države mogu da čuju argumente za i protiv i šta je prava priča i istina oko rudarstva, rudarenja, pa i litijuma", rekao je Vučević novinarima u Skoplju.

On je dodao da će učešće u raspravi u parlamentu uzeti ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja će, kako je rekao, pokušati da objasni poziciju vlade, odnosno ministarstva i sa stručne strane odgovori na postavljena pitanja.

"Što se tiče kvoruma, ja sam rekao da ćemo mi ispred SNS dati kvorum koliko fali opoziciji da sednica može da se održi, da ne bude da smo na taj način sprečili raspravu. To smo obećali i to smo uradili i time pokazali da želimo da se o tome razgovara", rekao je Vučević.

Predlog da se do kraja godine održi zajednička sednica vlada u Nišu

Miloš Vučević izjavio je danas u Skoplju, gde boravi u zvaničnoj poseti, da je premijeru Severne Makedonije Hristijanu Mickoskom predložio da se do kraja godine u Nišu održi zajednička sednica dveju vlada.

"To se, nažalost, nije dogodilo pre sedam-osam godina iz raznih razloga, objektivnih i opravdanih. Predložio sam da to ponovo uspostavimo i da naredna zajdenička sednica bude u Nišu. Spremni smo ako se kabineti dogovore, da održimo sednicu do kraja godine i da vratimo ritam bilateralnim odnosima u redovnu proceduru", rekao je Vučević u zajedničkom obraćanju posle sastanka sa Mickoskim i dodao da je "prirodno da dve susedne države tako sarađuju".

Mickoski je odgovarajući na pitanje novinara o održavanju zajedničke sednice dveju vlada, rekao da je, kada je reč o terminu za sednicu, prepušteno kabinetima da se usaglase.

''Ne vidim problem u tome da budemo vaši gosti u Nišu'', rekao je Mickoski Vučeviću.

Srbija se neće odreći nijednog izvora snabdevanja gasom koji je dostupan

Srbija će izgradnjom gasovoda do Severne Makedonije dobiti još jednu gasnu intekonekciju, pored one koju već ima sa Bugarskom i kraka gasovoda Turski tok kroz našu zemlju, izjavio je danas u Skoplju premijer Miloš Vučević i istakao da se Srbija neće odreći nijednog izvora snabdevanja gasom koji je dostupan.

"Cilj je da se izradi gasni interkonektor između Srbije i Severne Makedonije. To će biti drugi interkonektor koji naša država ima. Radili smo sa Bugarima, a sada idemo sa prijateljima iz Severne Makedonije. Naravno, mi smo veoma ponosni i na projekat kraka turskog ili južnog toka, kako god hoćete da ga zovete. Da nema tog projekta i da nismo izgradili taj gasovod, Srbija sada ne bi imala prirodni gas", rekao je Vučević na konferenciji za medije u Skoplju.

Poručio je da se Srbija neće odreći nijednog gasa niti pravca snabdevanja.

Service Photo Gallery

"Mi želimo i ruski i azerbejdžanski gas, odnosno svaki izvor koji tržište može da ponudi i koji je dostupan za nas. Mi nemamo luksuz da se odričemo nekog gasa, zato što neko drugi to tako procenjuje. Izvinite, mi vodimo računa o našoj kući. Tako da, sve što je od interesa za Republiku Srbiju, mi ćemo da koristimo", rekao je Vučević.

Srbija želi da bude kičma železničkog saobraćaja između Centralne Evrope i Mediterana

Srbija će do kraja novembra završiti severni krak brze pruge od Beograda do Subotice, a paralelno sa evropskim partnerima radi se i pruga Beograd-Niš, rekao je danas predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević uz ocenu da Srbija i Severna Makedonija imaju mogućnost da budu ''kičma'' železničkog saobraćaja između centralne Evrope i mediteranskog basena.

Vučević je u Skoplju posle sastanka sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim kazao da će 24. novembra zvanično biti puštena u rad brza prugu Beograd-Novi Sad-Subotica, a da se očekuje da Mađarska do 2027. godine završi svoj deo pruge.

''Paralelno sa evropskim partnerima radimo Beograd-Niš i nastavićemo ka Vranju. Zato nam je bilo važno da čujemo jasnu poruku Skoplja da li Severna Makedonija vidi Koridor 10 kao strateško opredeljenje da bismo znali da projektujemo dalje od Vranja ka našoj južnoj granici", rekao je Vučević.

On je dodao da se ide u projektovanje brze pruge do granice sa Severnom Makedonijom i da će Srbija taj deo završiti za četiri, pet godina.

Verujemo u zajedničku evropsku budućnost, veliki izazovi pred regionom

Srbija snažno podržava evropski put Severne Makedonije i celog regiona, poručio je danas predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević u Skoplju, gde boravi u prvoj zvaničnoj poseti toj zemlji i naglasio da je za Srbiju veoma važna priča oko izgradnje interkonektora i novi put za snabdevanje prirodnim gasom preko Severne Makedonije.

Vučević je posle sastanka sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Srbija daje punu podršku Severnoj Makedoniji na njenom evropskom putu uz ocenu da je EU morala odavno da, kako kaže, pruži priliku Severnoj Makedoniji da ostvari napredak na svom evropskom putu.

''Nemamo problem da to javno kažemo. Mi verujemo u zajedničku evropsku sudbinu i priču za ceo region. Mislimo da bi se na taj način relaksirali međusobni odnosi u celom ovom regionu, Zapadni Balkan zaslužuje šansu i podršku cele EU. Verujem da će vreme koje je pred nama to potvrditi'', rekao je Vučević u obraćanju medijima nakon sastanka sa Mickoskim.

Naveo je da dve zemlje imaju tradicionalno dobre bilateralne odnose i da je energetika bila dominantna tema u današnjim razgovorima, jer svaka država u regionu, kako kaže, troši sve više električne energije što predstavlja veliki izazov.

Potpisan memorandum za gradnju zajedničkog gasovoda sa Severnom Makedonijom

Premijer Srbije izjavio je danas u Skoplju da su se vlade Srbije i Severne Makedonije saglasile i potpisale memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda dužine oko 70 kilometara, koji bi imao godišnji kapacitet od oko 14 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Vučević je, na na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije, predstavlja uvod u izgradnju novog interkonektora.

"On je dužine neke oko 70 km i mogao bi da ima kapacitet, odnosno treba da ima kapacitet godišnjeg prometa oko 1,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa", naveo je Vučević i dodao da je namera da Srbija preko Severne Makedonije dobije još jednu liniju snabdevanja prirodnim gasom.

"To je veza preko Severne Makedonije ka Grčkoj, ka Aleksandropolisu, odakle stiže gas. Ono što jeste naša strateška odluka, govorimo o Republici Srbiji, jeste da imamo diverzifikaciju izvora snabdevanja prirodnim gasom. Mi, naravno, želimo da ne izgubimo nijednog od partnera, ali želimo da širimo partnere koji su zainteresovani da sarađuju s nama na polju energetike i to će dovesti svakako ili doprineti energetskoj stabilnosti za našu državu", rekao je Vučević.