11. oktobar 2024 11:52

Fernandez: Snabdevanje kritičnim sirovinama važno za sve, pratićemo projekat "Jadar"

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Podsekretar Sjedinjenih Američkih Država za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu Hose Fernandez izjavio je danas u Beogradu da je pitanje snabdevanja kritičnim mineralima važno i za Srbiju i za SAD i da će Amerika zato pratiti razvoj projekta "Jadar".

Fernandez je na konferenciji za medije u ambasadi SAD istakao da je od suštinske važnosti za svaku zemlju da bude u stanju da svoje prirodne sirovine iskoristi na korist svog naroda i da se okrene tehnologijama sutrašnjice.

Na pitanje novinara, na osnovu kojih procena je juče izjavio da će BPD Srbije da poraste zahvaljujući projektu "Jadar" za jedan do tri odsto, Fernandez je rekao da se i SAD i druge zemlje dosta angažuju na pronalaženju novih izvora i u vezi sa snabdevanjem kritičnih minerala, kao i da bi doprinos rastu srpskom BDP "Jadra" mogao da bude i duplo veći od toga ako bi se u Srbiji pravile i baterije.

Intext service Video

"Treba nam 42 puta više tih minerala ako hoćemo do 2050. da postignemo ciljeve. Sada su neki od tih minerala pod kontrolom jedne ili dve zemlje. Možda pet odsto grafita, litijuma dve trećine. Ako ne povećamo naše snabdevanje za eksponencijalni nivo, nećemo moći da izađemo na kraj sa energetskom stabilnošću, a litijum je od ključne važnosti za to. Zato pratimo razvoj projekta Jadar", rekao je Fernandez.

Istakao je da je zato od suštinske važnosti za svaku zemlju da svoje prirodne sirovine iskoristi u svoju korist i stvori još novih radnih mesta i okrene se novima tehnologijama.

Srbija je u poziciji da postane ekonomski motor i lider u regionu

Podsekretar Fernandez izjavio je danas u Beogradu da je imao veoma efikasnu posetu Srbiji u kojoj se dešavaju dobre stvari i naglasio da je Srbija u poziciji da postane ekonomski motor i lider u ovom regionu u oblastima kao što su visoka tehnologija i zelena energetika.

Intext service Video

"Za mene je ovo bila veoma interesantna poseta, u veoma interesantnom trenutku. Poseta je ukupno trajala 36 sati, ali je bila veoma efikasna. Imao sam čast i zadovoljstvo da upoznam i sastanem se sa vašim predsednikom, premijerom, ministrom za informacije, ministrom za finansije, i poseta je bila veoma efikasna", rekao je Fernandez na konferenciji za medije.

Istakao je da je ovo dobar trenutak za odnose Srbije i SAD, kao i da se neke dobre stvari dešavaju u Srbiji.

"Čim sam stigao, saznao sam za kreditni rejting koji je Srbija dobila i čuo sam za investicije američkih firmi u sektoru energetike i tehnologije, kao i projektu Jadar. Za to sam znao, ali sada sam mogao o tome da razgovaram sa predstavnicima vlade. I onako kako ja to vidim, želimo da budemo partneri u tim aktivnostima i u tim naporima. To je u našem interesu, u interesu Evrope i u globalnom interesu da Srbija uspe", rekao je Fernandez.

Poručio je da je značajno da se učini ono što je najbolje za Srbiju. "Jer na kraju krajeva svi žele da Srbija bude suverena i prosperitetna. Srbija koja ide u susret svojoj budućnosti i koja pruža bolje mogućnosti svojim građanima", rekao je Fernandez.

Ugovor sa UGTR Srbiji donosi čistu solarnu energiju

Podsekretar za ekonomski rast, energiju i životnu sredinu SAD izjavio je da će Srbija potpisivanjem ugovora sa američkom firmom UGTR, što se očekuje sledeće sedmice, dobijati jedan gigavat čiste solarne energije.

On je na konferenciji za novinare u ambasadi SAD, odgovarajući na novinarsko pitanje u čemu se ogleda najveći potencijal ovog ugovora rekao da Srbija već dugo vreme zavisi od uglja, koji je prljava energija.

Intext service Video

"Otkada je Rusija napala Ukrajinu, energija se koristi kao oružje, tako da je u interesu svake zemlje, uključujući i Srbiju, da postigne energetsku nezavisnost i energetski suverenitet. To je jedan aspekt. Takođe je značajan i korak zato što su ovo tehnologije budućnosti i širom sveta vidimo sve više i više projekata za dobijanje čiste energije", istakao je Fernandez.

Naveo je da širom sveta postoje mnoge kompanije u oblasti tehnologije koje kada investiraju insistiraju na tome i u Americi i na drugim mestima, da se oslanjaju na čistu energiju.

Prema njegovim rečima to je deo njihovog dogovora sa partnerima, sa deoničarima, da se projekti zasnivaju na čistoj energiji i zato se moramo okrenuti ekosistemima koji gledaju u budućnost i daju osnovu za dodatni priliv investicija.

"Zbog toga smo u Vašintonu pre dve nedelje potpisali sporazum da sa Srbijom sarađujemo na polje energetike i zato nam je drago da vidimo da se Srbija pridružila forumu za mineralnu bezbednost i mislimo da će taj razvoj čiste energetike doprineti Srbiji i doneti dobra i Srbiji i svetu", rekao je on.