15. oktobar 2024 13:44

Momirović: U 2024. karticama će putem interneta biti plaćeno više od dve milijarde evra

Izvor: TANJUG

podeli vest

Momirović: U 2024. karticama će putem interneta biti plaćeno više od dve milijarde evra

Foto: TANJUG/RADE PRELIĆ

BEOGRAD - Srbija je zabeležla prošle godine dvocifren rast internet trgovine, a ukupna vrednost transakcija plaćenih karticom putem interneta iznosila je 1,6 milijarde evra ili za 39,13 odsto više u poređenju sa 2022, izjavio je danas ministar trgovine Tomislav Momirović na otvaranju konferencije "Xpirience 24", u organizaciji eCommerce asocijacije Srbije.

Momirović očekuje da će ukupna vrednost realizovanih transakcija plaćenih karticom putem interneta u 2024. godini preći iznos od dve milijarde evra.

Istakao je da su ove brojke jasan znak da smo na pravom putu, ali i da je pred nama ogromna mogućnost za dalji razvoj i poručio da će se kao ministar trgovine, uvek zalagati za inovacije, digitalizaciju i kreiranje uslova u kojima će i potrošači biti zadovoljni, a preduzetnici moći da se razvijaju svoje biznise.

Prema njegovim rečima elektronska trgovina više nije samo alternativa tradicionalnom načinu poslovanja već je postala stub modernog tržišta.

"Danas se u Srbiji i širom sveta sve više potrošača odlučuje da kupuje onlajn a kompanije ubrzano prilagođavaju svoje poslovne modele kako bi zadovoljile nove potrebe tržišta. Naša odgovornost kao donosioca odluka ogleda se u tome da stvorimo regulatorni okvir, obezbedimo fer tržišne uslove i podržimo razvoj infrastrukture koja omogućava bezbednu i efikasnu e-trgovinu", istakao je on.

Ocenio je da elektronska trgovina nastavlja da raste, i da je sledeći zadatak da se ovaj rast kroz saradnju države i privatnog sektora, uz edukaciju svih učesnika u digitalnom ekosistemu, održi i iskoristi na najbolji mogući način.

Konferencija "Xperience 24" okupila je veliki broj stručnjaka i lidera iz digitalnog sektora a cilj je, kako su istakli organizatori, da se afirmiše svet digitalnog napretka i podele nova znanja u ovoj oblasti.

Konrad: Regionalna saradnja u e-trgovini dobra i za kompanije i za potrošače

Berlinski proces, čiju desetogodišnjicu značajno je unapredio regionalnu saradnju i podržao evropske integracije Zapadnog Balkana, uključujući i sektor e-trgovine, izjavila je danas nemačka ambasadorka u Beogradu Anke Konrad.

Ona je govoreći na Xperience24 konferenciji koju je organizovala eCommerce asocijacija Srbije ocenila da je Nemačka juče bila uspešan domaćin samita u Berlinu sa liderima Zapadnog Balkana.

Kao jedno od ključnih dostignuća koji su predstavljeni na samitu navela je usvajanje devet zajedničkih sporazuma o regionalnom tržištu, koji su zvanično usvojeni 9. oktobra na sastanku zajedničkog komiteta CEFTA u Beogradu, kojim je predsedavao ministar trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović.

Istakla je da je za kompanije na Zapadnom Balkanu veoma važno da prodube i ubrzaju regionalnu saradnju i da imaju bolje okvirne uslove za regionalnu e-trgovinu kao i pristupe novim tržištima što bi prema njenim rečima smanjilo troškove transakcija.

Od toga bi, naglasila je, koristi imali i potrošači, jer bi im to donelo veći izbor i niže cene.

Istakla je da Nemačka razvojna korporacija GIZ dala svoj doprinos razvijanju pojedinih odluka usvojenih na sastanku komiteta CEFTA i da već četiri godine realizuje projekat posvećen elektronskoj trgovini kako bi se ostvario puni potencijal regionalne onlajn trgovine, ali i da bi postojao bolji pristup ne samo regionu, već i međunarodnim tržištima.

"Nadamo se da možemo dodatno da pružimo podršku jačanju kapaciteta privatnog sektora i povećanju poverenja potrošača kada je u pitanju e-trgovina", rekla je Konrad.