16. oktobar 2024 13:45

Aleksandar Vučić: Strujom iz novih solarnih elektrana nadomestićemo količine koje uvozimo tokom zime

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle potpisivanja ugovora sa konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables za izgradnju samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji koji će obezbediti jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele, da će Srbija tim novim kapacitetima moći da nadomesti količine struje koje uvozi zimi kada je ona najskuplja.

"Predviđeni su ovde kapaciteti od jednog gigavata, naravno instalisane snage, jer nije svaki dan sunčan, ali je procena da ćemo prosečno moći da proizvedemo negde oko 1,6 do 1,8 teravata. To je neverovatno važno za naš sistem, zato što je to taman onoliko struje koliko svake godine uvezemo. I obično uvezemo u trenucima kada je prilično skupa i kada je najtraženija na tržištu Zapadnog Balkana", rekao je Vučić.

Service Photo Gallery

Predsednik je istakao da je vrlo zadovoljan što danas prisustvuje potpisivanju tog ugovora.

"Prvo, ovo je deo onoga o čemu smo govorili kao o najvažnijem poslu koji moramo da završimo pre 2027. godine. A tiče se energetske sigurnosti, bezbednosti i mogućnosti da imamo struju u godinama koje dolaze. Želim da ljudi znaju da mi godišnje potrošimo stvarnih 30 teravata, ali suštinski potrošimo 34 teravata struje zato što na mreži izgubimo najmanje četiri teravata, samo da to imate u vidu. To je zbog zastarele mreže, neulaganja u vodove, neulaganja u transformatore, neulaganja u stubove, u sve to što nismo radili u prethodnih 60 i 70 godina.

Solarnim elektranama obezbeđujemo struju i štedimo 120 miliona evra godišnje

Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon potpisivanja ugovora sa predstavnicima konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables o izgradnji solarne elektrane, da je to najbrži i najbolji način da Srbija brzo obezbedi potrebne količine struje i pri tome ostvari značajne uštede od 120 miliona evra godišnje.

On je rekao da sada predstoje razgovori oko načina finansiranja projekta i istakao da veruje da uslovi finansiranja mogu da budu dogovoreni do kraja decembra.

Vučić je istakao i da će ta struja pripadati Srbiji.

"Može da ide u Evropu, u Belgiju ili negde, može ako mi dozvolimo. Ovo je struja koja pripada ovoj zemlji, koja pripada građanima ove zemlje. I za nas je od presudnog značaja to što ćemo, samo po jednoj računici, za vreme trajanja projekta od 30 godina, moći da uštedimo, po današnjim cenama, negde oko 3,6 milijardi evra, što je 120 miliona evra godišnje. Mi mislimo da će to biti mnogo više, jer će cena struje drastično da skače", poručio je Vučić.

Vučić se sastao sa konzorcijumom Hyundai Eng-UGT Renewables

Predsednik Srbije sastao se danas sa predstavnicima konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables, sa kojima će biti potpisan Ugovor o realizaciji projekta za izgradnju solarnih elektrana.

Nakon sastanka u Predsedništvu biće potpisan ugovor i uslediće izjave za medije.

Service Photo Gallery

Reč je o Projektu izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC/1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW/400 MWh.

Potpisivanje ugovora predsednik Vučić je najavio prošle nedelje.

Potpisan ugovor za izgradnju solarnih elektrana u SRB sa konzorcijumom Hyundai-UGTR

Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana u Srbiji, koji će obezbediti jedan gigavat novoinstalisane snage kroz solarne panele, potpisan je danas sa konzorcijuma kompanija Hyundai Engineering i UGT Renewables, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Potpisivanju ugovora, u Predsedništvu Srbije, prisustvovali su ambasador SAD Kristofer Hil i ambasador Republike Koreje Đang Vu Li.

Intext service Video

Ugovor za realizaciju Projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage od najmanje 1.000 MWAC/1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage od najviše 200 MW/400 MWh potpisala je ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović i generalni direktor EPS-a Dušan Živković.

Svoj potpis ispred konzorcijuma stavili su generalni izvršni direktor UGT Renewables Adam Korteze, predsednik i generalni izvršni direktor Hyndai Engineering Hjon Song Hong i strateški menadžer Hyundai Engineering ogranka Beograd Sang Min-Park.