1. februar 2023 16:40

Nikodijević sa gradonačelnikom Ljubljane: Odnosi Beograda i Ljubljane tradicionalno prijateljski

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević susreo se danas sa gradonačelnikom Ljubljane Zoranom Jankovićem, na čiji poziv boravi u glavnom gradu Slovenije.

Odnosi između Beograda i Ljubljane ocenjeni su kao tradicionalno prijateljski, te su važan doprinos bilateralnim odnosima Srbije i Slovenije.

"Međugradska saradnja počiva na nekadašnjim istorijskim vezama i, u novije vreme, na Sporazumu o bratimljenju Gradske opštine Ljubljana i Grada Beograda, potpisanom 2010. godine", kazao je Nikodijević.

Naveo je da je dosadašnja saradnja Beograda i Ljubljane najizrazitija u oblastima kulture i zaštite životne sredine, gde su i ostvarene brojne zvanične posete u cilju jačanja međugradskog dijaloga.

Tako je Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo 2019. godine inicijativu za osnivanje „Regionalne unije teatara – RUTA”, koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona.

"Osim festivala, koji se organizuje u glavnim i gradovima država nekadašnje savezne republike, RUTA je pokrenula i brojne kooprodukcije, a samim tim i razmenu stvaralaca", kazao je Nikodijević.

Nikodijević je i prošle godine u februaru bio gost Ljubljane, a krajem godine ugostio je u Starom dvoru dramske umetnike iz Slovenije, zajedno sa dramskim umetnicima iz drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Podsetio je i da je prošle godine na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona svečano otkriven Spomenik Jerneju Kopitaru, kao znak prijateljstva i reciprociteta Spomeniku Vuku Karadžiću u Ljubljani.

Osim kulturne razmene, izuzetno je značajna i saradnja u oblasti zaštite životne sredine i saobraćajne infrastrukture.

Ljubljana, koja je 2016. ponela titulu „Zelene prestonice Evrope”, predstavila je Beogradu strateške i akcione planove u ovoj oblasti, a predstavnici Beograda aktivno su učestvovali u brojnim programima, forumima i samitima u cilju implementacije i kandidature Beograda za istu titulu.

Beograd i Ljubljana potpisali su i Pismo namere za razvoj brze železnice između Centralne i Jugoistočne Evrope. Urbana mobilnost i zelena hijerarhija u saobraćaju, tj. saobraćaj ekološki prihvatljiv, ali i brz i udoban za korisnike, prioriteti su svih nas, navedeno je u Pismu namere.