24. oktobar 2024 14:10

Fabio Skano: Veštačku inteigenciju iskoristi kako bi zdravstvena nega bila dostupna svima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Fabio Skano: Veštačku inteigenciju iskoristi kako bi zdravstvena nega bila dostupna svima

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD - Direktor Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Fabio Skano ukazao je danas na trećoj Međunarodnoj konferenciji "AI_4_LIFE: Biotech Future Forum" na potrebu da se veštačka inteligencija i biotehnologija iskoriste za unapređenje zdravstvenog sistema kako bi svi građani, bez obzira na materijalno stanje i mesto gde žive, imali jedak pristup zdravstvenoj nezi.

Skano je na panelu posvećenom tome kako vlade treba da se odnose prema dva bitna, brzo razvijajuća spekta tehnologije - AI i biotehnologijama naglasio da je važno da se utvrdi kakvu ulogu nauka ima za vlade.

"Poenta je da zaključimo kakvu ulogu nauka ima za vlade, kako je važno da se tim ekosistemom upravlja na dobar način, kako da se finansira i reguliše upotreba naučnih dostignuća da bi postigli rezultate od koristi za građane", rekao je Skano za Tanjug.

Prema njegovim rečima, krajni cilj je da veštačka inteligencija treba da pomogne procese koji će unaprediti zdravstvo da bi se poboljšali ishodi za pacijente.

Ukazao je da je potrebno uzeti u obzir još jedan važan koncept, a to je pravedan razvoj i pravedan pristup zdravstvenom sistemu nezavisno od prihoda i geografskog položaja gde čovek živi.

"Tu treba da razivjemo mogućnosti da se iskoriste veštačka inteligencija i biotehnologija kako bi se premostili svi nedostaci i obezbedio najbolji, jednak pristup za sve građane zdravstvenoj nezi", rekao je Skano.

Glavne teme konferencije su državne strategije za veštačku inteligenciju, njen uticaj na transformaciju života, snaga genetičkih podataka u zdravstvenom sistemu, inovativna rešenja za lečenje različitih vrsta raka, kao i revolucionarni naučni rezultati iz BIO4 Kampusa.

Skup koji je okupio više od 1.000 učesnika i 37 govornika iz 15 zemalja organizuje Vlada Srbije u saradnji sa Skupštinom Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom, BIO4 i UNDP.