24. oktobar 2024 14:08

Jelena Begović: Postignut dogovor sa mađarskim ministrom inovacija o saradnji u nauci

Izvor: TANJUG

podeli vest

Jelena Begović: Postignut dogovor sa mađarskim ministrom inovacija o saradnji u nauci

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović sastala se na marginama Biotech Future Forum-a sa mađarskim ministrom kulture i inovacija Hankom Balažom, a kako je rekla za Tanjug postignut je dogovor o budućoj saradnji na nivou nauke i razvoja inovacija između Mađarske i Srbije.

"Pripremamo memorandum o razumevenju između naše dve zemlje koje imaju vrlo bliske i ekonomske i političke odnose. Mislim da je vreme i da se mnogo više uključimo u zajednički razvoj nauke i inovacija pa ćemo zajedno sa Mađarskom praviti strateške naučne i projekte za razvoj inovacija", rekla je ona.

Ocenila je da od Mađarske, koja ima 19 dobitnika Nobelove nagrade i veoma razvijenu i jaku naučnu zajednicu, ima šta da se nauči, kao i da dve zemlje mogu da budu mnogo bolje i efikasnije.

Ona je mađarskog kolegu upoznala sa stanjem u srpskom inovacionom i naučnom ekosistemu.

"Kada ljudima date dobre uslove za rad, oni ostaju u zemlji. Privukli smo i mnoge IT stručnjake iz celog sveta jer smo strateški ulagali u ovaj ekosistem. Verujemo da najjače veze treba graditi sa komšijama", rekla je ona.

Mađarski ministar je istakao da njegova zemlja želi da bude u top 10 inovativnih zemalja u Evropi i da želi da radi na internacionalizaciji istraživanja i na saradnji sa susedima.

Begović je mađarsku delegaciju pozvala na Samit Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju, koji će se u Beogradu održati u decembru.

Ona se danas sastala i sa predstavnicima Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

"Razgovarali smo o ciljevima održivog razvoja koji su izuzetno važni i za naše ministarstvo i za našu državu i kako nauka da pomogne da se ti ciljevi što pre ostvare.

Veliki su izazovi, geopolitička situacija nam ne ide naruku, i baš zato mislimo da rezolucija koja je izglasana prošle godine u Ujedinjenim nacijama a čiji je Srbija bila inicijator, jeste jedan od mehanizama kako nauka može da pomogne u dostizanju ciljeva održivog razvoja", rekla je Begović za Tanjug.

Dodala je da je sa predstavnicima UNDP-a razgovarala i o zajedničkim projektima kako da se cela naučna zajednica aktivira da se bavi ciljevima održivog razvoja.