28. oktobar 2024 12:42

Zlato jedan od najpopularnijih načina investiranja, cena za uncu 2.720 dolara

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com

BEOGRAD - Zlato je jedan od najpopularnijih načina investiranja i iz meseca u mesec cena obara rekorde i trenutno za jednu uncu iznosi 2.720 dolara, što je oko 87 dolara za jedan gram zlata.

Zlato je ove godine pokazalo bolje rezultate nego na američkoj berzi S&P 500, a jedan od najpopularnijih oblika investiranja u zlato jeste kupovina fizičkog investicionog zlata.

Investiciono zlato se tretira kao jedna od najsigurnijih investicija i za privatne investitore i za centralne banke, a u prošlogodišnjem istraživanju američkog fonda Invesco, 96 odsto centralnih banaka je izjavilo da tretiraju zlato kao investiciju sigurnog utočišta (safe-haven asset), saopštio je Tavex.

Ističe se da cena zlata odlično reaguje u periodima krize, inflacije, geopolitičkih tenzija i iz tog razloga mnogi investitori se okreću zlatu u nestabilnim vremenima, kao i da je ovo jedan od glavnih faktora koji gura cenu zlata.

Neki od faktora koji utiču na rast cene zlata su, kako je navedneo, inflacija izazvana kreditnom ekspanzijom i štampanjem novca, vojni sukobi u Ukrajini i pojasu Gaze, smanjenje kamatnih stopa, geopolitičke tenzije i ekonomska stagnacija.

Fizičko investiciono zlato pojavljuje se u formi poluga i kovanica.

"Zlatne poluge su dosta prostije i predstavljaju određenu količinu zlata dobijenu livenjem ili kovanjem sa čistoćom jednakom ili više od .995 hiljaditih delova (23,88 karata)", navodi se u saopštenju.

Kada su u pitanju investicioni zlatnici, da bi se jedna kovanica tretirala kao investiciona ona mora biti iskovana nakon 1800. godine i biti zakonsko sredstvo plaćanja u zemlji iz koje potiče.

Takođe, mora imati čistoću "minimum .900 hiljaditih delova (21,6 karata) i mora se prodavati po ceni koja nije više od 80 odsto veća od spot cene zlata koje sadrži".

Većinu ovakvih kovanica proizvode nacionalne kovnice zemlje iz koje potiču, a primeri su Kraljevska kovnica novca iz Britanije, Pert Mint iz Australije ili Austrijska kovnica.

Navodi se da Austrijska kovnica proizvodi zlatnik Bečka Filharmonija, koji nosi nominalnu vrednost od 100 evra i zakonsko sredstvo plaćanja je u Austriji, a sama količina zlata koju ova kovanica sadrži je višestruko vrednija od njene nominalne vrednosti.

Neke od najpopularnijih kovanica u svetu su Dukat Franca Jozefa, Bečka Filharmonija (Austrija), Krugerrand (Južna Afrika), Kanadski javorov list, Australijski kengur i Britanski Suveren.

Svi ovi zlatnici su jako popularni i dosta njih potiče iz vremena zlatnog standarda, kada su valute bili potkrepljene zlatom, a i danas su one jako popularna investicija i među najboljim čuvarima vrednosti.

Investitori često preferiraju zlatnike umesto poluga zbog njihove elegancije, istorije i umetničke vrednosti, a iako su kovanice marginalno skuplje nego poluge iste težine, investitori ih kupuju jer su prepoznatljive širom sveta.

Kako se navodi, zlatnik Bečka Filharmonija je jedan od najprodavanijih zlatnika u svetu jer je prepoznatljiv u svakoj državi i lako može da se unovči po ceni koja je blizu spot ceni zlata.