14. februar 2023 16:33

Jelena Tanasković: Broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58%

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

VELIKA PLANA - Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković je povodom praznika Sv. Trifuna vinogradarima i vinarima poželela dobar rod, uspešnu berbu i odličan kvalitet vina po čemu se, kako kaže, Srbija iz godine u godinu sve više izdvaja u regionu i svetu.

Tanasković je posetila vinariju "Cilić" u Lozoviku kod Jagodine, gde je zajedno sa vlasnicima simbolično orezala vinovu lozu u znak početka radova u vinogradima u ovoj sezoni i tom prilikom istakla da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58 odsto u prethodnih nekoliko godina i da trenutno iznosi 466.ž

Kako je navela, u proizvodnoj 2021/2022. godini vinarije su prijavile proizvodnju od oko 29,5 mililona litara vina što je, dodala je, za 32 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

"U periodu od 2019. godine do 2022. godine, podignuto je 953 hektara novih vinograda, a najviše u 2021. godini - 285 hektara novih vinograda dok su registrovani proizvođači vina prijavili proizvodnju od oko 29,5 miliona litara vina, što je za 32 odsto više u odnosu na proizvodnu 2020/2021. godinu", rekla je Tanasković.

Intext service Video

Ministarstvo će samo za 2022. godinu isplatiti 2,6 milijardi dinara za investicije u vinarije i vinogradarstvo za opremu i ulaganja u tehnološke procese, rekla je ministarka.

Najavila je da će i ove godine biti objavljene mere namenjene zasadima, kao i da se radi i na izmenama zakona.

Podsetila je da Ministarstvo poljoprivrede izdvaja značajna sredstva za podsticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina koji se odnosi na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju i klonsku selekciju vinove loze.

Takođe, ministarstvo podstiče i nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika, a značajna sredstva obezbeđuju se i iz IPARD programa.

Intext service Video


Država povećava premije za mleko sa 10 na 15 dinara po litru

Ministarka je izjavila da će kao što je predsednik Vučić najavio, država povećati premije za mleko sa 10 na 15 dinara po litru, a biće povećan i iznos po grlu sa 25 na 30 hiljada dinara. 

„Predsednik je najavio da ćemo finansirati i 50 posto kupovinu steonih junica a u planu je uvodjenje još novih mera. Ja ću narednih dana razgovarati sa proizvodjačima, da budem sa njima. Sutra sam u Bogatiću tako da intenzivno pričamo i mislim da ćemo pronaći rešenje za sve njihove probleme“, izjavila je ministarka.

Jelena Tanasković se sastala sa predstavnicima Udruženja za zaštitu životinja

Na sastanku predstavnika udruženja za zaštitu životinja i ministarke poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelene Tanasković dogovoreno je formiranje radne grupe u kojoj će pored nadležnih institucija, predstavnika ministarstva, Uprave za veterinu i Veterinarske inspekcije biti uključeni i predstavnici udruženja za zaštitu životinja.

Time bi se, zaključeno je, zajednički došlo do najboljih rešenja i adekvatnih propisa u cilju zaštite dobrobiti životinja i poboljšanja uslova u prihvatilištima.

„Ja zaista mislim da su na jučerašnji sastanak došli predstavnici udruženja koji se iskreno zalažu za dobrobit životinja i u tom smislu smo i razgovarali. Dogovorili smo se da osnujemo radnu grupu koja će rešiti probleme koje su izneli i koji jesu potpuno realni", kazala je ministarka.