24. februar 2023 21:48

Vesić: Važna brza pruga Beograd–Niš, tender transparentan

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić rekao je večeras u parlamentu da je važno izgraditi brzu prugu, po “kičmi zemlje”, u pravcu sever – jug, te da će buduća pruga Beograd – Niš značiti svim građanima, posebno onima koji žive u gradovima na trasi, ističući da će tender za taj projekat biti transparentan.

“Postoje neka pitanja koja nisu politička, takvo je i pitanje značaja izgradnje pruge pravcem sever – jug i žao mi je što nećete podržati taj predlog”, rekao je Vesić odgovarajući poslaniku Novog DSS-a Dejanu Šulkiću koji je rekao da ta stranka neće podržati zakone o potvrđivanju ugovora o zajmu za izgradnju te pruge.

Vesić je rekao da će Srbija uzeti kredit od 1,1 milijardi evra od EIB-a i 550 miliona od EBRD-a, tako da će tender biti sproveden po pravilima međunarodnih institucija.

“Taj tender biće transparentan, biće mnogo ponuđača. Tender ne isključuje domaće kompanije, koje mogu da budu deo konzorcijuma, a ne samo da budu podizvođači”, naveo je ministar.

Vesić je rekao i da vrednost projekta od 2,775 milijardi evra nije konačna, jer zapravo može da bude i manja, a to će zavisiti od tendera.

“Videćemo na tenderu kakvu ćemo cenu dobiti, ali nemojte da imate dilemu – to će biti javni proces, tarsparentan i posao će biti urađen dobro i kvalitetno. Na velikim tenderima prisutan je i zastupnik javnosti, pa će svi moći da prate šta se dešava, a mi ćemo voditi računa da radovi budu urađeni kako treba. Važno je da građani od Beograda do Niša stižu za 100 minuta”, rekao je Vesić.

Dodao je da će u budućnosti pruga do Niša, odnosno do Preševa, biti produžena dalje, do Skoplja, Soluna… ističući da je važno da svi delovi Srbije budu dobro saobraćajno povezani, ali i da Srbija bude povezana sa zemljama u regionu.

Ministar je rekao i da uskoro sledi tender za uređenje 150 pružnih prelaza.

“Imamo ih preko 1.000 kritičnih, ali moramo da krenemo da ih uređujemo, jer imamo tri puta više poginulih na prugama i pružnim prelazima nego EU”, rekao je Vesić.

Najavio je da će se uskoro pred poslanicima naći novi Zakon o bezbednosti železničkog saobraćaja, kojim će se predvideti obavezu da na svim prugama brzine preko 100 kilometara, nosilac javnog ovlašćenja ima pravo da odredi gde će postaviti ogradu.