27. februar 2023 15:21

Istraživanje: Većina investitora zadovoljna izdavanjem elektronske građevinske dozvole

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/King Ropes Access, ilustracija

BEOGRAD - Izdavanje građevinskih dozvola se već sedam godina sprovodi u potpunosti elektronski, a većina investitora je zadovoljna uslugom i čak 73 odsto daje najvišu ocenu organima koji sprovode ovu proceduru, pokazuje istraživanje zadovoljstva korisnika koje su sproveli NALED i Agencija za privredne registre.

Na isti izazov i u istom procentu ukazuju i službenici koji obrađuju zahteve, a za to "krive" otežanu saradnju sa tzv. imaocima javnih ovlašćenja (javna preduzeća i drugi organi koji izdaju uslove za gradnju i priključenje na njihovu infrastrukturu).

Samo dva odsto ispitanika dalo je tzv. objedinjenoj proceduri izdavanja dozvola jedinicu, a najčešći razlog nezadovoljstva je probijanje rokova (70 odsto odgovora), a osim toga, kao izazove navode i neosnovano odbijanje da postupe po zahtevu ili zahtevanje dopune dokumentacije.

Šefica jedinice za imovinu i investicije u NALED-u Jasmina Radovanović rekla je da nalazi ankete pokazuju da je svega desetina izradila dokument kojim jasno definišu uslove za korišćenje infrastrukture, dok 41 odsto ne objavljuje cenovnik pružanja svojih usluga, objavio je NALED u svom biletenu.

Nalazi ankete pokazuju da je svega desetina izradila dokument kojim jasno definišu uslove za korišćenje infrastrukture, dok 41 odsto ne objavljuje cenovnik pružanja svojih usluga.

Procedura izdavanja elektronskih građevinskih dozvola sprovodi se putem sistema koji vodi Agencija za privredne registre.

O samoj aplikaciji za podnošenje zahteva, korisnici bi najviše želeli da softver pamti ranije unete podatke čak 32 odsto odgovora, da je preglednija, brža i predlažu dodavanje novih funkcionalnosti.

Korisnici su veoma zadovoljni saradnjom s APR-om, a imaoci javnih ovlašćenja ovoj saradnji daju prosečnu ocenu 4,3.

Podaci istraživanja pokazuju da u čak 80 odsto slučajeva, zahteve za dobijanje odobrenja za gradnju, u ime investitora podnose punomoćnici i zakonski zastupnici i 14 odsto zahteva u svoje ime su podneli građani i preduzetnici.

Nepoštovanje rokova i predugo čekanje na mišljenje, najčešće od strane elektrodistribucija, potreba da pozovu službenike ponaosob da bi proverili status svog predmeta i nesaglasnost oko iznosa taksi koje je potrebno platiti, najčešći su izazovi koje su ispitanici naveli u istraživanju.