7. mart 2023 17:46

Direktor RGZ-a: Radimo i na kovalidaciji dokumentacije za oko tri miliona objekata

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

KOPAONIK - Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković izjavio je danas na 30. Kopaonik biznis forumu da potpuna digitalizacija i servisna orijentacija usluga koje su građanima i privredi veoma lako dostupne dokazuju da je RGZ jedan od lidera u toj oblasti, kao i da se radi na kovalidaciji dokumentacije za oko tri miliona objekata da bi mogli da budu upisani u katastar.

Drašković je na panelu "Poslovna klima i digitalizacija javnih usluga: dostignuća i izazovi“ na kojem je govorio i ministar informisanja i telekomunikacija Mihajlo Jovanović, rekao da je RGZ objavio i Registar neregulisanih objekata u katastru nepokretnosti po kojem ih u Srbiji postoji 4,78 miliona.

Intext service Video

Od tog broja, kako je rekao tri miliona ima neku vrstu dokumentacije koja, iz različitih razloga, nije podobna za upis u katastar.

Posle dve decenije očekuje nas smirivanje tržišta nekretnina

Posle više od 20 godina rasta cena nekretnina, ove godine nas očekuje smirivanje tržišta, rekao je danas na Kopaoniku direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković.

On je u izjavi Tanjugu rekao da RGZ, koji raspolaže sa više od 1,3 miliona ugovora, daje tačne podatke koji govore da posle više od dve decenije rasta cena, tržište nekretninama polako ulazi u mirniju fazu.

Intext service Video

"Imali smo nagli rast cena u periodu od polovine 2001. godine, pa do kraja 2022. godine, a sada očekujemo da će doći do smirivanja tržišta", izjavio je direktor RGZ.