11. april 2023 13:00

Preduzetnicima uručeni sertifikati za proizvode starih i umetničkih zanata

Izvor: TANJUG

Foto: Shutterstock.com/fongbeerredhot, ilustracija

BEOGRAD - Na konferencija Ministarstva privrede "Srpska privreda - čuvar vekovne tradicije" danas su u Privrednoj komori Srbije preduzetnicima uručene svečane forme sertifikata za proizvode starih I umetničkih zanata.

Ovo Minsitarstvo je, kako je rečeno, zaduženo za sertifikaciju starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti, a odgovarajućim pravilnikom je određeno ukupno 106 starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti koji podležu serttifikaciji.

Sertifikatom se potvrđuje da je reč o firmi koja se proizvodnjom bavi ručno, na tradicioinalan način.

Rečeno je da Ministarstvo privrede vodi poseban registar sertifikovanih starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti i da je do danas u taj registar upisano više od 1.000 preduzetnika i drugih sertifikovanih privrednika iz ove oblasti.

Obraćajući se dobitnicima sertifikata, savetnik ministra privrede Marko Rovčanin je istakao da je cilj Ministarstva privrede podrška ocuvanju i razvoju zanata, kao i zanatlijama i drugim privrednim subjektim i udruženjima koji vrednim radom I znanjem čuvaju stare zanate od zaborava.

"U eri današnjih tehnoloških dostignuća zanati pokazuju da je čovek taj koji svojom rukom može da napravi jedinstven proizvod”, rekao je Rovčanin.

Naveo je da Ministarstvo privrede preduzima brojne aktivnosti sa ciljem omogućavanja brojnih pogodnsoti za nosioce sertifikata i da raduje saznanje da su sertifikati zaživeli, a sertifikovane zanatlije dobile poseban status na tržištu kod dobijanja novih poslova u zemlji i regionu.

Jedna od dobitnica sertifikata Dušana Đorđević iz Niša, koja se bavi proizvodnjom medenjaka, istakla je da je kao ekonomsita hobi pretvorila u posao i da joj je sertifikat Ministarstva privrede pomogao da postane uspešna preduzetnica.

"Davanje sertifikata znači da neko u državi misli na vas i vrednuje vaš rad", rekla je ona.