4. maj 2023 14:46

Gradonačelnik Požarevca: BFC sertifikat doneo benefite privredi i građanima

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Za pet godina koliko je prošlo otkada je Požarevac prvi put dobio BFC SEE (busines friendly certification South East Europe) sertifikat, koji dobijaju lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem, poslovna klima u ovom gradu se, prema rečima gradonačelnika Saše Pavlovića, znatno poboljšala.

Objašnjavajući kako je dobijanje sertifikata uticalo na poboljšanje poslovne klime, on je za Tanjug naveo da je jedan od važnih koraka bilo to što je formiran Privredni savet, pošto je jedan od uslova za dobijanje sertifikata stalna komunikacija i sastanci sa privrednicima unutar privrednog saveta.

"Kroz sertifikat se analizira i plan razvoja i da li ga se pridržavamo, tako da sertifikat osim toga što nas tera da imamo bolju komunikaciju sa privrednicima, ostvaruje i drugi benefit, a to je bolje funkcionisanje lokalne samouprave", rekao je Pavlović.

Dodao je da su u Požarevcu od 2019. godine, odnosno dobijanja prvog sertifikata urađeni značajni infrastrukturni projekti koji su i deo ove sertifikacije, a reč je o formiranju Severnog bloka industrijske zone i kupovini parcela od strane preduzetnika, mahom iz Požarevca, koji su na njima izgradili ili će tek izgraditi nova postrojenja i pogone.

"Tu se već grade nove fabrike koje će zaposliti manji broj ljudi, ali ono što nas raduje je to što je reč o lokalnim privrednicima. Od 2019. smo proširili našu industrijsku zonu na 35 hektara, a bili smo i svedoci otvaranja Slobodne zone u Požarevcu. Krajnji produkt svih ovih aktivnosti jeste da je velika fabrika, poput PKC-a unutar Maderson grupacije, u septembru prošle godine otvorila fabriku u kojoj trenutno radi 1.200 ljudi", naveo je on.

Dodao je da sve ovo ne bi moglo tako brzo da se uradi da nije postojala i radila dobra kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, koja je zadužena za odnos sa privrednicima.

"Pomogla je i brzina izdavanja građevinskih dozvola, čemu je naravno doprinela i republika kroz objedinjenu proceduru. Uloga lokalne samouprave jeste da i proces izdavanja građevinskih dozvola, kroz ovu sertifikaciju bude transparentniji kako za građanstvo tako i za privredu", istakao je sagovornik Tanjuga.

Govoreći o specifičnostima ove sertifikacije među onima koje se nude lokalnim samoupravama, naveo je da se ona sprovodi kroz niz kriterijuma koje jedna lokalna samouprava mora da zadovolji, te da postoje eliminacioni kriterijumi ali i oni koji su dosta uticajni.

Service Photo Gallery

Tako je jedan od glavnih, eliminacionih kriterijuma koji mora da ispuni svaka lokalna samouprava postojanje plana razvoja, kao i kancelarije zadužene za odnos sa privrednicima.

"Ta sertifikacija nas vodi i upravlja da komunikacija i transparentnost lokalne samouprave prema privredi bude na znatno boljem nivou. Privredni savet, kao uslov dobijanja sertifikata, mora u svom sastavu da ima 50 odsto članova iz lokalne privrede", istakao je Pavlović.

Požarevac je od onih gradova koji je po isticanju važenja sertifikata ponovo ulazio u proces sertifikacije a pojašnjavajući zašto je to rađeno sagovornik Tanjuga je rekao da po dobijanju sertifikata nema opuštanja, već se svake godine radi evaluacija i proverava poštuju li se svi kriterijumu u poslovanju, odnosno u komunikaciji sa privredom.

Kao jedan od benefita ovog sertifikata naveo je i postojanje BFC kluba gradova i opština koji čine lokalne samouprave sa ovim sertifikatom, a gde one mogu međusobno da komuniciraju i što je veoma važno da daju predloge i za zakonske izmene koje mogu da poboljšaju uslove poslovanja.

"To nam je u krajnjem slučaju i cilj, jer boljitak svake lokalne samouprave počinje od boljitka privrede pošto se kroz privredu i otvaranje novih radnih mesta dobijaju novi porezi koji pune budzet grada, tako da je to proces na dobit lokalne samouprave i u krajnjem slučaju građanstva koje dobija posao", objasnio je Pavlović.

Da je BFC sertifikat dobar, prema njegovim rečima, pokazuje i to da je više od 90 odsto gradova koji nisu sertifikovani unutar BFC-a, odnosno NALED-a kao jednog od partnera koji uvodi BFC sertifikaciju, izrazilo želju da uđe u sertifikaciju.

Njima i svim samoupravama Pavlović preporučuje da uđu u ovu sertifikaciju.

"Iz svih ovih razloga koje sam naveo preporučujem uđu u BFC sertifikaciju pa makar i ne dobili sertifikat. Preporučujem to zbog kriterijuma kojih ne bi trebalo da se pridržavaju samo zbog BFC-a sertifikacije nego i zbog boljeg poslovanja, bolje transparentnosti lokalne samouprave i zbog toga što će lokalna samouprava pridržavajući se tih kriterijuma imati i bolju komunikaciju sa privrednicima", rekao je on.

Dodao je da se dobijanjem BFC sertifikata dobija pečat i novi standard koji je vidljiv ne samo u Srbiji nego i u celom regionu Jugoistočne Evrope.