6. jun 2023 15:00

Brnabić: Nećemo prodati šume, vode i druge resurse, to tvrde oni koji znaju samo da prodaju

Izvor: TANJUG

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da nije tačno da će se Zakonom o upravljanju privrednim društvima, čiji je predlog u skupštinskoj proceduri, prodati šume, vode, planine i ostala prirodna bogatstva, što tvrde neki predstavnici opozicije.

"Nikom normalnom to ne može pasti na pamet, može samo onome ko bi tako nešto uradio da je na vlasti a takve stvari su oni radili kada su bili na vlasti. Oni kreću od sebe i svojih namera i poriva", rekla je premijerka.

Navela je da o njihovom upravljanju nacionalnim resursima i odnosu prema imovini Srbije najbolje govori to što su, kako je rekla, prodali čitavu našu naftnu i gasnu industriju za 400 miliona evra.

"Donošenje ovog zakona je određeno i strategijom državnog vlasništva i upravljanja privrednim subjektima koji smo usvojili 2021. godine. Da su čitali znali bi to. To je jedna od tri ključne preporuke Međunarodnog monetarnog fonda utvrđena polaznim osnovama koje je Vlada Srbije usvojila krajem 2020 godine. Toliko o tome koliko smo mi ovim zakonskim predlogom iznenadili nekoga", rekla je Brnabićeva gostujući na TV Pink.

Dodala je da je predlog bio na javnoj raspravi mesec dana početkom ove godine, a kada je reč o mogućnostima prodaje prirodnih bogatstava navela je da je Zakonom o javnoj svojini koji je trenutno na snazi utvrđeno da se prirodna bogatstva i dobra u opštoj upotrebi ne mogu otuđiti i da mogu biti isključivo u javnoj svojini.