8. jun 2023 10:19

Jelena Tanasković: Indija je zainteresovana za srpske poljoprivredne priozvode

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je danas da je Indija zainteresovana za naše poljoprivredne proizvode i da će se truditi da se proširi saradnja sa tom zemljom.

U Beogradu boravi delegacija koju predvodi predsednica Indije, a Tanaskovićeva kaže da Srbija ima relativno malu robnu razmenu sa tom zemljom, ali da može da bude veća.

"To je jako veliko tržište i zainteresovani su za naše poljoprivredne proizvode. Uspeli smo u prethodnom periodu da usaglasimo sertifikat za jabuku, krenuo je izvoz jabuke. Mi mislimo da to može mnogo više. U ovom trenutku prioritet je pšenica, to je ono što ću ponuditi, i malina uvek", rekla je ministarka za RTS.

Nastavak razgovora sa malinarima i hladnjačarima u ponedeljak

Tanasković je najavila da će razgovori sa malinarima i hladnjačarima biti nastavljeni u ponedeljak.

Istakla je da je država što se tiče maline i malinara uradila puno stvari i da svi treba da budu zadovoljni.

"Već u januaru smo doneli moratorijum na postojeće kredite koji je produžen za 12 meseci. Nakon toga, pre nekoliko nedelja doneli smo zaključak na Vladi po kojem će Poštanska štedionica odobriti kredite za sve hladnjačare male i srednje koji imaju neprodatu robu prošlogodišnjeg roda mogu da koriste tu kreditnu liniju sa grejs periodom od šest meseci, otplatom od šest meseci, država će subvencionisati deo kamate", rekla je Tanasković.