8. jun 2023 13:28

Nevreme u zapadnoj Srbiji ugrozilo poljoprivrednu proizvodnju

Izvor: TANJUG

podeli vest

Nevreme u zapadnoj Srbiji ugrozilo poljoprivrednu proizvodnju

Foto: TANJUG/BRANKO LUKIĆ

ČAČAK - Vremenske neprilike poslednjih dana ugrozile su najviše poljoprivrednu proizvodnju, a u nekim krajevima zapadne Srbije za proizvođače je završena sezona i pre njenog početka.

Kako javlja reporter Tanjuga najgore su prošli oni koji su očekivali da krenu sa berbom maline za manje od mesec dana.

Naučni saradnik iz Instituta za voćarstvo u Čačku Nebojša Milošević rekao je da je od ova godina imala nepovoljne vremenske uslove na voćarsku proizvodnju, pre svega sa blagom zimom, potom sa pojavom poznih snegova i mrazeva, čime je proizvodnja na neki način bila ugrožena.

"Ove vremenske nepogode i dugoročne padavine dodatno ugrožavaju proizvodnju i umanjuju i prinos i kvalitet različitih vrsta voćaka. Sama po sebi pojava bilo kog nevremena donosi velike štete, pa je tako pojava čestog grada u pojedinim područjima, takođe pojava poplava, pojava odrona zemljišta nanela velike štete voćnjacima. Ono što se u ovom momentu zbog tih intenzivnih vremenskih nepogoda zaboravlja jeste da je praktično nemoguće odraditi određene agrotehničke mere ili mere zaštite na voćanjacima", rekao je on.

Prema njegovim rečima voćari zbog jako velikih količina vode i kiše u optimalnom momentu ne mogu da uđu u voćnjake i odrade te mere na adekvatan način.

"Zbog svega toga vrlo često imamo u različitim voćnjacima da kod vrsta koje su sada u fazi berbe kao što su jagoda i trešnja dođe do velike pojave truleži i propadanja plodova, a nažalost to beležimo i kod onih vrsta koje nisu u fazi berbe već u nekom budućem periodu se očekuje njihova berba kao što su na primer malina, šljiva, breskva, kajsija i druge vrste voćaka", rekao je Milošević za Tanjug.