20. jun 2023 13:49

Sedam aduta Srbije u trci za organizovanje specijalizovanog Ekspa 2027.

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

PARIZ - Srbija u trci za organizovanje Međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. ima sedam aduta u okviru predloženog koncepta-teme "Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

Generalna skupština Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) glasaće sutra u Parizu za izbor domaćina Ekspa 2027. godine, a među pet kandidata su i Srbija i Beograd.

Naša zemlja nastupa sa inspirativnom i inkluzivnom idejom koja istražuje transformacionu moć sporta i muzike u promovisanju jedinstva, unapređivanju blagostanja i ostvarivanju pozitivnih društvenih promena.

Pet zemalja podnelo je kandidature: SAD - Minesota, Tajland - Puket, Španija - Malaga i Argentina - San Karlos de Bariloče, kao i Srbija sa Beogradom.

Sedam je važnih razloga zbog kojih se Beograd izdvaja kao glavni kandidat, a prvi je integracija sporta i muzike.

Beogradski Ekspo 2027. bi bio usmeren ka proslavi harmoničnog spajanje sporta i muzike, prepoznajući njihovu sposobnost da prevaziđu kulturne granice i barijere uz sposobonost povezivanja ljudi sa svih

meridijana.

Ovaj jedinstveni koncept omogućava platformu za dokazivanje ogromnog uticaja sporta i muzike na pojedince, zajednice i društvo u celini.

Drugi razlog je izvrsnost i inovacije u sportu.

Ekspo će, takođe, prikazati postignuća i napretke u svetu sporta, od tradicionalnih sportova do novih disciplina.

Beogradski Ekspo 2027. bi pokazao koliko tehnologija, metodologije treninga i inovacije transformišu sportsku scenu, pružajući uzbudljivo iskustvo kako posetiocima tako i sportistima.

Treći razlog je transformaciona moć muzike.

Beogradski Ekspo 2027. bi naglasio duboki uticaj muzike na društvo, ističući njen značaj u kulturnom izražavanju, razvoju dijaloga i promociji društvenog zajedništva. Ekspo bi obuhvatio raznovrsne muzičke nastupe, koncerte, izložbe i interaktivna iskustva koja ističu transformacionu moć muzike.

Četvrti razlog je društvena inkluzija i osnaživanje.

Beogradski Expo bi podržao vrednosti inkluzivnosti i osnaživanja kroz sport i muziku. Prikazao bi programe i inicijative koje promovišu jednak pristup sportu i muzici, rušeći granice i stvarajućii jednake mogućnosti za sve pojedince, bez obzira na njihovo poreklo ili sposobnosti.

Peti razlog je infrastruktura i organizaciona izvrsnost.

Beograd je ostvario značajan napredak u razvoju infrastrukture, tako da smo danas svedoci da je grad potpuno opremljen najsavremenijim objektima, stadionima i prostorima za prezentacije i održavanje događaja. Pored toga, temeljno planiranje i organizaciona stručnost garantuju

besprekorno i nezaboravno iskustvo za učesnike i posetioce.

Šesti razlog je su kulturna razmena i saradnja.

Beogradski Ekspo bi poslužio kao globalno mesto susreta, omogućavajući kulturnu razmenu i saradnju među sportistima, muzičarima, umetnicima i entuzijastima iz celog sveta. Događaj će podsticati dijalog, inspirisati kreativnost i saradnju uz promociju međukulturnog razumevanja, čime će biti ostvaren dugotrajan uticaj na sve učesnike.

Sedmi razlog zbog kojih se Beograd izdvaja kao glavni kandidat su nasleđe i održivi razvoj.

Beogradski Ekspo 2027. je posvećen ostavljanju trajnog nasleđa u smislu infrastrukture, održivog razvoja i društvenog uticaja.

Događaj će aktivno istraživati mogućnosti za ponovno korišćenje objekata, podršku lokalnim zajednicama i primenu održivih praksi, obezbeđujući pozitivan i trajan uticaj izvan Ekspa.

Kroz svoj koncept "Igra(j) za čovečanstvo: sport i muzika za sve", uz izuzetan napredak u razvoju infrastrukture, socijalnoj inkluziji, kulturnoj razmeni i organizacionoj izvrsnosti, Ekspo u Beogradu 2027. bi se izdvojio kao izuzetan kandidat za domaćina ovog globalno značajnog događaja.