30. jun 2023 16:28

Ministar Marko Blagojević: Ulaganja u Aranđelovcu posle poplava 2014. su dala rezultate

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Marko Blagojević: Ulaganja u Aranđelovcu posle poplava 2014. su dala rezultate

Foto: TANJUG/NEBOJŠA RAUS

ARANĐELOVAC - Ministar za javna ulaganja Vlade Srbije Marko Blagojević posetio je danas ugrožena područja opštine Arandjelovac, koja su pretrpela najviše štete tokom nedavnih poplava.

U selu Darosava kod Arandjelovca koje je ministar danas obišao, tokom poplava evakuisano je 11 osoba.

 

Kako je ministar Blagojević rekao, nakon poplava 2014.godine značajno se ulagalo u zaštitu od poplava na teritoriji Arandjelovca - uloženo je preko dva miliona evra u lokalnu infrastrukuru i lokalne vodotokove, a upravo ta ulaganja su pokazala rezultate prilikom junskih poplava ove godine, kao i da sa tim poslom mora da se nastavi.

"Ovde u selu Darosava poplavljeno je oko 20 stambenih objekata, gde je vode bilo više nego 2014.godine. Sa poslom kojim smo počeli još 2014. godine ne smemo da stanemo. Prethodnih nekoliko godina je izvedeno preko 700 intervencija u 98 lokalnih samouprava, u koje je uloženo 21 milijardu dinara. I upravo te intervencije su doprinele tome da prilikom ovih poplava nismo imali problema. Suočavamo se veoma intenzivnim i čestim padavinama nego što je to ikada bio slučaj i to moramo da imamo u vidu prilikom planiranja budućih ulaganja. Što se tiče ovih poslednjih poplava, ljudi u Arandjelovcu će dobiti pomoć kako bi mogli da obnove svoje stambene objekte", rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima Vlada Srbije je usvojila program obnove koji predvidja veće iznose državne pomoći, zavisno od kategorije i ti iznosi su sada veći za 40 do 50 odsto u odnosu na prethodne godine.

"Pored ove pomoći, prvi naredni korak je procena potreba za obnovu i unapredjenje lokalne infrastrukture kada je u pitanju zaštita od poplava. Danas smo obišli ugrožena domaćinstva ali i seosku ambulantu i vrtić koji su takodje oštećeni u poplavama i nakon što budemo pripremili izveštaj za Vladu kao i predlog mera, videćemo na koji način ćemo izaći u susret potrebama lokalnih samouprava da se objekti javne namene obnove. Prioritet nam je dakle, isplata pomoći gradjanima ali i ulaganje u infrastrukuru i na dalje", rekao je Blagojević.

On je istakao da će isplata pomoći gradjanima koji su imali štetu na objektima početi najkasnije do polovine jula ove godine, kao i da lokalne samoprave prikupljaju podatke o šteti kako u domaćinstvima tako i u poljoprivredi.

"Mi sada imamo preliminarnu procenu štete, a nakon što konačna procena bude gotova zajedno sa kolegama iz Vlade ćemo raditi na tome da se pripremi predlog mera za sve kategorije koje su pretrpele štetu i da se po tome postupa", dodao je Blagojević.

Predsednik opštine Arandjelovac Bojan Radović rekao je da je od velike važnosti podrška koju lokalne samouprave imaju u Vladi Srbije i ministrima, koji poslednjih dana aktivno obilaze ugrožena područja.

"Mi smo odmah posle poplave na teren poslali komisije koje su procenjivale štetu. Gradjani će dobiti pomoć kao što je ministar rekao, a ja bih želeo da se zahvalim državi na sredstvima koja smo dobijali i prethodnih godina a koje smo iskoristili za preventivu. Tadašnja Kancelarija sada Ministratsvo za javna ulaganja od kojeg smo dobili ogromnu pomoć i kada smo gradili bolnice, škole, vrtić kao i mostove i čistili vodotokove, ja moram da podsetim koliko smo posle 2014. godine radili na prevenciji, ali ovo sada nam pokazuje da moramo i dalje i još više da na tome radimo", rekao je on.

Kako je rekao niko nije mogao da predvidi ovako veliku količinu padavina i zato će se i u narednom periodu još više raditi na preventivi, kako bi se izbegle takve situacije.

"Da budemo iskreni, teško je predvideti i nositi se sa ovako teškom situacijom u trenutku kada stotine litara padne za jednu noć. Zaista hvala ministarstvu na svim dosadašnjim ulaganjima ali i što u ovakvim vanrednim okolnostima pomaže i za našu decu, jer smo dobili i sredstva za ulaganje u škole i vrtiće", rekao je predsednik opštine Arandjelovac.