30. jun 2023 16:39

Jedinstvena naplata putarina između Srbije i Severne Makedonije počinje početkom jula

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MRE/PREDRAG MITIĆ, ilustracija

BEOGRAD - Jedinstvena naplata putarine između Srbije i Severne Makedonije biće zvanično uvedena početkom jula, rečeno je danas Tanjugu u Putevima Srbije.

Pomoćnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP Putevi Srbije Darko Savić kaže da se puštanje projekta jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine za građane Srbije i Severne Makedonije, očekuje svakog dana, kao i da se u septembru očekuje i povezivanje naplate putarine sa Hrvatskom.

"Mi očekujemo zvanično puštanje svakog dana, odnosno čekamo nadležne državne organe kako bismo pustili ovaj projekat u rad za građane, s obzirom da se radi o projektu koji je jako bitan za Republiku Srbiju i Republiku Severnu Makedoniju", rekao je Savić Tanjugu.

Kaže da će naplata putarine jedinstvenim tag uređajem uticati na poboljšanje saobraćaja i da će olakšati život svim korisnicima auto-puta u Srbiji i Severnoj Makedoniji, jer više neće morati da se zaustavljaju da dopunjavaju tagove na prodajni mestima, već će tag biti uvezan sa platnom ili debitnom bankarskom karticom.

Dodaje da će se putarina naplaćivati tako što će se prolaskom kroz naplatnu stanicu Centar za obradu podataka u Severnoj Makedoniji slati banci podatke o transakciji i skidati novac sa računa korisnika i uplaćivati ga direktno na račun upravljača puta.

U Srbiji će se, kako navodi, putarina naplaćivati u dinarima, dok će se u Severnoj Makedoniji naplaćivati u makedonskim denarima. Obračunavaće se po zvaničnom srednjem kurse obe zemlje.

"Moram da napomenem da mi sa Albanijom pokušavamo da pregovaramo već godinu i po dana, ali tu nije bilo odaziva, oni su se javljali i uključivali na neke onlajn sastanke, ali je to 'zamrlo'. Više puta smo imali inicijativu, došli i do kabineta premijera Albanije, međutim, zaustavilo se sve na našim pokušajima, tako da nemamo odgovor sa njihove strane", rekao je Savić Tanjugu.

Naglašava da se u septembru očekuje povezivanje naplate putarine sa Hrvatskom, s obzirom da su, kako kaže, pregovori u punom jeku i u prvoj dekadi jula očekuje se dolazak direktori Hrvatskih autocesti, kada će se razgovarati o tehničkim aspektima povezivanja naplate putarine.

"Pošto smo se uhodali sa Severnom Makedonijom, mislim da će sve jako brzo da ide i sa Hrvatskom i da ćemo u septembru pustiti sistem u rad", zaključio je Savić.