16. jul 2023 10:30

Marko Živković: Osnivanje trejding fonda BlackRock-a doprineće likvidnosti kripta

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - Direktor marketinga kripto menjačnice ECD Marko Živković izjavio je povodom podnošenja zaheva investiocione kompanije "BlackRock" za osnivanje trejding fonda (ETF) za trgovinu kritpo valutama da to može da bude velika stvar za svet kripto valuta, jer će se time povećati njihova likvidnost i dostupnost.

"Dostupnost bitkoina će postati veća, jer će tradicionalni finansijski investitori imati priliku da ga kupe na regulisanom tržištu. Regulacija čitavog biznisa će doći na jedan viši nivo. Očekuje se i skok vrednosti bitkoina", rekao je Živković za Tanjug.

Service Photo Gallery

Dodao je da za one koji se bave kripto valutama, potencijalno osnivanje trejding fonda kompanije "BlackRock" predstavlja rizik, jer dodatna regulacija tržišta može da utiče na sigurnost i privatnost, što su komponente koje su bile važne u neregulisanom tržištu kripto valuta.

Na pitanje kako će kripto zajednica prihvatiti novu MICA (Markets in Cryptoašets) regulativu Evropske unije, Živković je naveo da to može da bude šansa za širu adopciju među građanima EU koji nisu učestvovali u svetu kripto valuta.

"Setom regulative Evropska unija prepoznaje digitalnu imovinu na takav način, jasno se definiše ko ima pravo da izdaje tokene, kako će se trgovati, anonimnost se smanjuje ali regulisanost dolazi na viši nivo što, po našem viđenju, povećava šansu za širu adopciju. Ljudi koji nisu duboko u kriptu i nisu tehnološki entuzijasti imaće priliku da uđu u svet kriptovaluta ", rekao je Živković.

Intext service Video

Govoreći o tužbama Komisija za hartije od vrednosti i berze (SEC) protiv kripto berzi Bajnensa i Koinbejsa, on je naveo da je konačna odluka na sudu koji će imati drugačiji pogled na situaciju u odnosu na SEC.

"Kripto berze su pod potencijalnom suspenzijom rada u Americi ukoliko sud donese odluku da su tokeni o kojima se priča zapravo hartije od vrednosti. Berze se brane da to nije baš tako i da ne može ta regulacija zakona koji su doneti mnogo pre kreiranja kripto valuta i blokčejna da se tumači šta je hartija od vrednosti, a šta ne", rekao je Živković.

Intext service Video

Sud u Njujorku presudio u četvrtak da kripto valuta ripl ne predstavlja hartiju od vrednosti, nakon čega je došlo do porasta cena određenih koina i berzi.

I dalje se razmatra pitanje da li će ova presuda postati presedan i da li će se ostale kritpo valute tretirati kao hartije od vrednosti ili ne.