18. jul 2023 12:52

Vujović: Izgradnja sanitarne deponije u Ubu rešiće problem pola miliona građana

Izvor: TANJUG

podeli vest

Vujović: Izgradnja sanitarne deponije u Ubu rešiće problem pola miliona građana

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović potpisala je danas ugovor sa izvođačima radova za izgradnju regionalne sanitarne deponije u opštini Ub, čime će se, kako je istakla, rešiti problem 500.000 građana sa teritorija lokalnih samouprava koje će gravitirati tom regionalnom centru.

"Sanitarna deponija ključni je element i jedan od najvećih ekoloških projekata koji se realizuje u Srbiji i nalaziće se u selu Kalenić u opštini Ub", rekla je Vujović nakon što je u Palati Srbija potpisala ugovor o izvođenju radova sa direktorkom kompanije Loteks Ivanom Pejić.

Ministarka je pojasnila da se realizacijom projekta sistemski rešava problem upravljanja otpadom, ne samo građana Uba već i za stanovnike Valjeva, Osečine, Lajkovca, Mionice, Ljiga, Koceljeve Vladimiraca Barajeva Lazarevca i Obrenovca.

Dodala je da se, pored tih 11 lokalnih samouprava koje će gravitirati regionalnom centru, očekuje priključivanje još četiri jedinice lokalne samouprave - Loznica, Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik.

"Opština Ub je imala najspremnije projekte i najbrže odgovorila na sve proceduralne zahteve i zato izgradnju regionalnih i reciklarnih centara započinjemo upravo u ovoj opštini", rekla je Vujović i čestitala predsedniku opštine Ub Darku Glišiću na tome što je opština koju vodi prva u Srbiji u kojoj kreće realizacija kapitalnog projekta od neprocenjivog značaja za životnu sredinu.

Istakla je da kompletna realizacija projekta podrazumeva pored izgradnje regionalne sanitarne deponije i izgradnju transfer stanica, reciklažnih dvorišta, postrojenja za mehaničko biološki tretman otpada kao i ostale prateće infrastrukture i dodala da će se otpad tretirati po najsavremenijim standardima.

Naglasila je da će u narednom periodu biti potpisano više ovakvih ugovora jer je namera Ministarstva zaštite životne sredine da ovakve centre izgradi širom Srbije.

"Za te projekte obezbeđeno je 150 miliona evra. Hvala našim partnerima iz Evropske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije što su prepoznali značaj zelenih projekata za našu zemlju i uz čiju podršku ćemo nastaviti sa izgradnjom zelene infrastrukture", istakla je Vujović.

Dodala je da dokument koji je potpisan danas predstavlja krunu trogodišnjeg rada i posvećenosti Ministarstva zaštine životne sredine i Vlade Srbije.

"Danas je važan dana za mene, ali pre svega za građane Kolubarskog, dela Mačvanskog okruga i za nekoliko opština Grada Beograda", rekla je Vujović.

Naglasila je da je izgradnja ekološke infrastrukture strateški cilj ministarstva i Vlade Srbije na kojem će "brže i upornije" nastaviti da radi.

"To je naš zalog za budućnost kako bi smo narednim generacijama ostavili zeleniju i čistiju Srbiju", zaključila je Vujović.

Darko Glišić rekao je da je ovo veliki dan za opštinu Ub i 10 lokalnih samouprava koje učestvuju o ovom projektu kao i četiri lokalne samouprave koje bi u budućnosti trebalo da se priključe projektu izgradnje regionalne sanitarne deponije.

Glišić je zahvalio ministarki Vujović na odlučnosti da reši veliki problem sa kojim se suočavaju građani Uba i drugih lokalnih samouprava.

Direktor firme "Eko Tamnava" Zoran Petrović pojasnio je nakon potpisivanja ugovora će u regionalnom centru biti zbrinuto oko 230.000 tona đubreta na godišnjem nivou.