24. jul 2023 17:53

Direktori privrednih društava biće birani na javnom konkursu

Izvor: TANJUG

podeli vest

Direktori privrednih društava biće birani na javnom konkursu

Foto: Tanjug/video

BEOGRAD - Javna preduzeća imaju rok od godinu dana da se usaglase sa novim zakonom o privrednim društvima u vlasništvu Srbije, rečeno je danas u Palati Srbija na sastanku sa novinarima na kome je razgovarano o predlogu ovog zakona koji je povučen iz skupštinske procedure i o njemu se vodi nova javna rasprava.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Slavica Savičić je pojasnila da se rok od godinu dana odnosi na to da javna preduzeća u tom periodu postanu akcionarska društva (AD) ili društva sa ograničenom odgovornošću (DOO), da imaju doneta neophodna akta usvojena od strane Vlade Srbije.

Prema njenim rečima, direktori privrednih društava će se birati na javnom konkursu, koji će sprovoditi samo privredno društvo, dok će status vršioca dužnosti direktora privrednog društva moći da traje najviše godinu dana.

Odgovarajući na novinarska pitanja da li postoji popis društava u kojima država ima vlasništvo i šta će biti uloga nadzornog odbora kada se uvodi centralizovano telo koje će nadzirati rad preduzeća, Irena Bulatović iz Ministarstva privrede je navela da je na spisku Agencije za privredne registre sada 180 privrednih subjekata sa većinskim državnim vlasništvom.

Rečeno je da će svake godine biti objavljivana lista subjekata na koje se odnosi primena ovog zakona.

Što se tiče uloge nadzornog odbora, Savičić je pojasnila da njegove nadležnosti nisu menjane, a da će centralizovano telo na godišnjem nivou pratiti sve ciljeve i imati punu informaciju o tome kako privredno društvo posluje i ispunjava li sve ciljeve koji su verifikovani od strane ministarstava, odnosno Vlade Srbije.

Na pitanje šta će se desiti ako transformisano javno preduzeće ne ispunjava ciljeve, ne ostvaruje profit, šta onda radi Ministarstvo privrede, ili nadležni organ, da li menja rukovodstvo ili ciljeve, Savičić je rekla da ministarstvo ima pravo na hitne interevencije čim se, kako je rekla, upali neka lampica.

"Morali bi hitno da intervenišemo. Važno je da to centralizovano telo postoji, jer ako ima više nadzornih entiteta, ne može da se sagleda sve", rekla je ona.