27. jul 2023 12:26

Delegacija Srbije učestvovala u Rimu na Samitu UN o sistemima hrane

Izvor: TANJUG

Foto: Arma dei Carabinieri

RIM - Delegacija Srbije učestvovala je na Samitu Ujedinjenih nacija (UN) o sistemima hrane, koji je bio održan u sedištu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) u Rimu od 24. do 26. jula.

Ovom okupljanju je prisustvovalo oko 2.000 učesnika, uključujući više od 20 predstavnika država i vlada, navodi se u saopštenju FAO.

Ceo događaj je organizovao Sekretarijat Ujedinjenih nacija u saradnji sa agencijama UN čije je sedište u Rimu, a svečano su ga otvorili generalni sekretar UN, Antonio Gutereš i premijerka Italije, Đorđa Meloni.

Cilj sastanka na visokom nivou je bio kako osvrt na napredak ostvaren na prvom UN Samitu o sistemima hrane 2021. godine, tako i otvaranje novih perspektiva.

Kako se navodi u saopštenju, ovaj skup je bio jedinstvena prilika za države da shvate šta treba da urade da bi suočile sa izazovima u transformaciji sistema hrane.

U ovu tematsku oblast spadaju uloga i uticaj sistema hrane na borbu protiv klimatskih promena, zagađenja vazduha, zemljišta i vode i gubitka biodiverziteta, ali i pitanje finansiranja.

Generalni direktor FAO, Ću Dungju, izjavio je da je ovaj samit "važan trenutak" za jačanje političke posvećenosti na globalnom i nacionalnom nivou.

"Istorijski zadatak sa kojim se suočavamo je jasan: definisanje holističkog, koordinisanog i naučno zasnovanog pristupa kako bi naši sistemi hrane bili efikasniji, inkluzivniji, otporniji i održiviji, za bolju proizvodnju, bolju ishranu, bolje okruženje i bolje živote, tako da niko ne bude izostavljen", rekao je generalni direktor FAO.

Samit je održan u trenutku u kom se skoro 783 miliona ljudi širom sveta suočava sa glađu, što je za 122 miliona više od 2019. godine, prema najnovijem Izveštaju o globalnom stanju sigurnosti hrane i ishrane.

Pristup zdravoj i bezbednoj ishrani je takođe opao na globalnom nivou - više od 3,1 milijarde ljudi na svetu, odnosno 42 procenta svetske populacije, nisu u 2021. godini mogli da sebi priušte zdravu ishranu.

U Srbiji, poljoprivreda je četvrti najveći sektor, zaslužan za 15 odsto zaposlenja i sedam odsto ukupne bruto dodate vrednosti, dodaje se u saopštenju.

Srbija se kroz nacionalne smernice za održivu transformaciju sistema hrane zalagala za preoblikovanje infrastrukture za ruralni razvoj, posebno za navodnjavanje i skladištenje, promovisanje pristojnog života u ruralnim oblastima, ubrzanje inovacija i digitalizacije, kako u pogledu razvoja znanja tako i pristupa.

Cilj Srbije je bio i da podstiče rešenja i proizvodnju zasnovanu na prirodi kroz sve aktivnosti u okviru sistema hrane, promoviše održivu potrošnju, bezbednu hranu i zdrav način života među građanima, kao i da uloži napore za upravljanje gubitkom i otpadom od hrane.

Pored toga, Srbija je nastojala da ulaže u ekološko finansiranje i inovativne načine finansiranja za male poljoprivrednike i ojača saradnju između sektora, koji se bave poljoprivredom, životnom sredinom, trgovinom, zdravstvom i energetikom, navodi se u saopštenju.

Na UN Samitu o sistemima hrane u Njujorku 2021. godine, kao i na Pripremnom samitu, koji se održao u sedištu FAO u Italiji, predviđeni su planovi za buduću transformaciju sistema hrane.

Ovaj plan obuhvata unapređenje proizvodnje, skladištenja, potrošnje i upravljanja otpadom.

Nakon pomenutog samita, uz zalaganje generalnog sekretara UN, osnovan je Koordinacioni centar, kojim upravlja FAO, i koji kroz saradnju sa celim UN sistemom koristi dodatne kapacitete za podršku planiranih aktivnosti.

FAO ima vodeću ulogu i u implementaciji akcija predloženih na UN Samitu o sistemima hrane - i u globalnom pozivu na akciju za transformaciju sistema hrane, posebno kroz Strateški okvir 2022-31.

Srbija je shvatila važnost transformacije sistema hrane i nakon njujorškog samita organizovala seriju nacionalnih dijaloga - kako sa ministarstvima, nevladinim organizacijama, privatnim sektorom, tako i sa lokalnim samoupravama i poljoprivrednicima.

Rezultat ovih dijaloga je razvoj Nacionalnih smernica za transformaciju sistema hrane, zaključuje se u saopštenju.