31. jul 2023 12:30

Ministar Momirović: Nova epoha u bilateralnim odnosima Srbije i Ugande

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović rekao je danas na samitu "Uganda-Balkan" da Srbija nastavlja da gradi ekonomske odnose sa Ugandom na temelju snažnog prijateljstva koje datira iz vremena nesvrstanih, te da je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju otvorena nova epoha u bilateralnim odnosima.

"Srbija je ponosna na istoriju dobrih odnosa sa Ugandom, a poseta predsednika Ugande, kao i današnji poslovni skup, izuzetno su važan nastavak prijateljstva i saradnje naše dve prijateljske zemlje", rekao je Momirović.

Service Photo Gallery

Istakao je da je u Srbiju došlo više od 100 privrednika iz Ugande sa svojim proizvodima. Današnji samit je konkretan plod saradnje i primer intenziviranja trgovinske razmene između naše dve zemlje, rekao je on.

Momirović je podsetio da je tokom posete Istočnoj Africi imao veliku čast da se u glavnom gradu Ugande Kampali sastane sa predsednikom, premijerkom i članovima Vlade, kao i sa predstavnicima privrede.

"Nastavljamo da gradimo ekonomske odnose na temelju snažnog prijateljstva koje datira iz vremena nesvrstanih. Današnji skup je još jedna prilika da dalje razvijamo i unapređujemo naše trgovinske odnose", rekao je ministar.

Momirović je citirao predsednika Srbije rečima "Afrika je strateški partner Srbije za budućnost", i istakao da Uganda u toj saradnji zauzima posebno mesto.

"Uganda je država sa snažnim političkim i ekonomskim kapacitetom u Africi i to možemo videti pre svega kada pričamo o trgovini i privredi koje rastu", istakao je on. Momirović je naglasio da je potpisivanjem Memoranduma o razumevanju naših i ministarstava iz Ugande otvorena nova epoha u našim odnosima.

"Ovo su sjajne osnove za stvaranje bliže veze koju će moći da koriste poslovni ljudi iz Srbije i Ugande", rekao je Momirović.

On je naglasio da želimo da stvorimo još povoljniji poslovni ambijent koji će privući investitore, kao i da Srbija ima bogato nasleđe i strateški položaj koji je čine važnim trgovinskim centrom u ovom delu Evrope.

Ministar je pozvao privrednike da budu otvoreni za dijalog, razmenu ideja i stvaranje partnerstava koja će doprineti izgradnji nove budućnosti za sve naše građane.

Ministarka trgovine Ugande Hariet Ntabazi je istakla da će se zajedničkim naporima podići trgovinska razmena dve zemlje na viši nivo.

Ona rekla da su se privrednicima iz Ugande svideli Beograd i Srbija. Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović je upoznao goste iz Ugande sa dostignućima koje postiže Srbija na polju informacionih tehnologija.

"Izvoz u IKT sektoru je u 2022. godini iznosio 2,7 milijardi evra. U ovoj godini je izvoz tog sektora doživeo rast od 40 odsto.

Optimisti smo da ćemo ove godine uspeti da izvezemo gotovo 4 milijarde evra kada su u pitanju IKT usluge", rekao je Jovanović.

Jučerašnji dan je obeležio susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ugande Joveri Kagute Musevenija.

Takođe, juče je potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Srbije i Ministarstva za trgovinu, industriju i kooperaciju Ugande.

Samit Uganda-Balkan na kome učestvuju domaći privrednici i gosti iz Ugande organizovao je PACEID i Kancelarija trgovinskog predstavnika Ugande za Jugoistočnu Evropu.