3. avgust 2023 11:00

GIZ: Počeli radovi na obnovi tradicionalnih kuća i pivnica u Negotinskoj Krajini

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/MIRA ĐURĐEVIĆ

NEGOTIN - Počeli su radovi na obnovi tradicionalnih kuća i pivnica (pimnica) u Negotinskoj Krajini, saopštila je danas Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju - GIZ, koja je kroz javni poziv odobrila 39 projekata u vrednosti oko pola miliona evra.

Projekat predviđa obnovu privatnih kuća i vinarskih zdanja u negotinskim selima Rajac, Rogljevo i Smedovac kroz projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji finansira Evropska unija, a sprovodi GIZ.

Jedan od dobitnika bespovratnih sredstava je Dragan Nikolić, vlasnik jedne od najvećih građevina u kompleksu smedovačkih podruma izgrađenih oko 1921. godine.

Kuća je sagrađena na dva sprata sa vinskim podrumom u donjem delu i velikom salom na spratu, koja će ubuduće služiti za različita okupljanja.

Kako je navedeno, ovaj projekat doprineće lepšem izgledu celokupne okoline i očuvanju kompleksa smedovačkih vinskih podruma.

Ivan Stojanović, koji je nasledio pivnicu sagrađenu krajem 19. veka u Rajačkim Pivnicama, planira da se, nakon rekonstrukcije, bavi turizmom.

"Podrum nije služio ničemu, vreme smo uglavnom provodili na spratu. Međutim, vremenom smo shvatili da to ima potencijala da bude turistički iskorišćeno, da možemo da mu promenimo namenu, kako bi u budućnosti ta pimnica postala samoodrživa, da počne sama da zarađuje novac", navodi Stojanović.

Turistički potencijal tri jedinstvena vinska sela i pivnica koje su proglašene kulturnim dobrom od velikog značaja i predložena za prijem na zvaničnu listu UNESCO-a, privlači sve veći broj posetilaca, što ljubitelja kvalitetnih autohtonih sorti vina, ljubitelja tradicionalne arhitekture, ali i na festivalima koje organizuju lokalna građanska udruženja, navodi GIZ.

"Naš projekat je prepoznao šta Istočna Srbija i Donje Podunavlje nude i mi, koliko je to moguće, želimo da pružimo podršku i turističku i kulturnu ponudu podignemo na jedan viši nivo. Za nas je izuzetno bitna finansijska podrška iz fondova EU koju posredstvom javnih poziva za bespovratna sredstva pružamo seoskim turističkim domaćinstvima i malim turističkim radnicima, kao što je slučaj u Rajcu, Rogljevu i Smedovcu", rekao je vođa projekta "EU za kulturno nasleđe i turizam" iz GIZ-a Aleksander Bec.

Ističe da uz intervencije na kulturnim dobrima kao što su tvrđava Fetislam u Kladovu, zatim izgradnja Centra za posetioce na Feliks Romulijani i arheološkim radovima u kompleksu tvrđave Golubac, ovom regionu žele da pomognu da postane bitna turistička destinacija za domaće i strane posetioce.