10. avgust 2023 13:45

Ministar Đerlek uručio ugovore o sufinansiranju projekata za regionalni razvoj predstavnicima 23 opštine

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/JADRANKA ILIĆ

BEOGRAD - U Vladi Srbije danas su uručeni ugovori ukupne vrednosti 58,8 miliona dinara predstavnicima 23 grada i opština, koji su konkurisali za sufinansiranje projekata za realizaciju izrade razvojnih strateških dokumenata regionalnog razvoja.

Ugovore je gradonačelnicima i predsednicima tih opština uručio ministar bez portfelja zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek.

Service Photo Gallery

Đerlek je kazao da je za ove namene, odnosno sve ono što treba da obezbedi preduslove za regionalni rast i razvoj, ostalo još 26 miliona dinara.

On je pozvao opštine da konkurišu za ta sredstva do 1. oktobra, do kada je konkurs otvoren.

Đerlek je podsetio da je Vlada Srbije u aprilu usvojila program o podsticaju regionalnog rasta za 2023, na predlog kabineta na čijem je čelu.

Kako je istakao, u okviru tog programa ključne dve mere su sufinansiranje izrade strateških razvojnih dokumenata i sufinansiranje infrastrukturnih i razvojnih projekata za podsticanje regionalnalnog razvoja.

"Za sufinansiranje izrade strateških razvojnih dokumenata predviđeno je ukupno 85 miliona dinara, što znači da je ostalo 26 miliona koje ćemo u narednom periodu dodeliti ostalim opštinama koje se budu prijavili", kazao je ministar.

Opštine kojima su danas uručeni ugovori su: Žitište, Sečanj, Vršac, Subotica, Zrenjanin, Bač, Kikinda, Odžaci, Medveđa, Veliko Gradište, Nova Varoš, Lebane, Žabalj, Trgovište, Arilje, Trstenik, Aranđelovac, Ćuprija, Topola, Čajetina, Raška, Bogatić i Kragujevac.

Prema rečima Đerleka, prethodnih meseci dosta je rađeno na potpisivanju ugovora za realizaciju razvojnih i infrastrukturnih projekata i njihova ukupna vrednosti je 240 miliona dinara.

To su, kako je objasnio, projekti za putnu, socijalnu i komunalnu infrastrukturu, ali i projekti iz oblasti kulture, turizma i preduzetništva, naročito žena i mladih.

"Tih 240 miliona, i sa ovim ugovorima danas dodeljenim, potpisali smo ugovore ukupno vredne 299 miliona dinara", kazao je Đerlek.

On je naglasio i da je država do sada puno uradila na ravnomernernom regionalnom razvoju, podsećajući da je u prethodnih 10 godina uložen 3.000 milijardi dinara za te namene.

"Jednom mudrom i odgovornom politikom koju sprovodi predsednik države uspeli smo da posle toliko vremena smanjim trend rasta disproporcija, odnosno razlika između regiona što je ogroman i veliki uspeh", zaključio je Đerlek.