15. avgust 2023 15:27

Tanasković: Sutra počinje kontrola gazdinstava prijavljenih za subvencije

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Kontrola poljoprivrednih gazdinstava koji su se prijavili za subvencije kroze eAgrar počeće sutra, najavila je  ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković i istakla da su podaci koji su do sada stigli pokazali da je bilo mnogo više zloupotreba nego što se očekivalo.

"Prvi rezultati koje smo dobili nisu optimistični. Iskreno smo se svi nadali da će toga biti mnogo manje nego što jeste i sa sutrašnjim danom mi krećemo u teritorijalne kontrole, kako bi videli šta je to što su ljudi prijavili kroz eAgrar, a šta je snimak pokazao. Da vidimo gde su neslaganja", kazala je Tanaskovićeva Tanjugu.

Ona je pokazala knjigu gde se jasno vide neslaganja koja su uočena do sada.

Intext service Video

Eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom

U Srbiji je sa današnjim danom eutanazirano 26.000 svinja zaraženih afričkom kugom, a država je do sada isplatila 287 miliona dinara vlasnicima, izjavila je Jelena Tanasković.

"Vlasnici zaraženih svinja ne treba da brinu. Svima će biti nadoknađeno po tržišnoj vrednosti, po kilogramu cene na dan eutanazije", kazala je ona Tanjugu.

Tanaskovićeva je ponovo apelovala na sve poljoprivrednike i stočare koji se bave svinjarstvom da ne kriju da se bolest pojavila kod njih na gazdinstvu i da ne pokušavaju nelegalni transport iz zarazenih delova u nezarazene delove.

Breskve će biti uništene, nema opasnosti da će se naći na tržištu

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je zjavila danas da nema bojazni da će breskve vraćene sa hrvatske granice zbog visokog nivoa pesticida završiti na tržištu Srbije.

"Mi trenutno radimo ispitivanja. Još nismo dobili analize naše laboratorije. Ako se dokaže da su pesticidi u toj količini, sva količina tih breskvi će biti uništena", rekla je ona za Tanjug.

Intext service Video

Tanasković je objasnila da se sve ono što se proizvede i prodaje u Srbiji kontroliše u našoj zemlji, dok se ono što dolazi sa strane kontroliše na samom graničnom prelazu prilikom uvoza.