17. avgust 2023 14:28

Đedović: Za premije za OIE kvalifikovalo se 11 učesnika, projekti vredni 1,3 milijarde evra

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Na prve aukcije za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije prijavilo se 16 investitora od kojih se kvalifikovalo 11, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i precizirala da kandidovani projekti imaju vrednost od skoro 1,3 milijarde evra.

Investitori su dostavili bankarske garancije, što potvrđuje ozbiljnost poduda i njihovu nameru projekte da ih realizuju u datom roku, rekla je Đedović.

"Jako smo zadovoljni jer imamo za najveći deo kapaciteta ostvarene cene, ponuđene električne energije koje su skoro duplo manje od trenutnih tržišnih cena", rekla je ona za Tanjug i precizirala da najniža ponuđena cena iznosi 64,48 evra po megavat-satu za vetroelektrane, odnosno 88,65 evra po megavat-satu za solarne elektrane.

Intext service Video

Prema njenim rečima, kvota je popunjena u najvećoj meri.

"Imali smo dosta više prijavljenih projekata i kapaciteta od raspisane kvote", navela je ona i podsetila da je Vlada Srbije usvojila trogodišnji plan aukcija zbog čega svi investitori koji sada nisu bili uspešni mogu da planiraju naredne akucije.

Proces je, kako je naglasila, bio izuzetno transparentan, efikasan i završen pre roka, što pokazuje da investitori imaju poverenje u Srbiju, da nameravaju da ulažu u našu zemlju.

"U naredne dve do tri godine, možemo da očekujemo oko milijardu evra novih investicija u obnovljive izvore enegije, što će doprineti da Srbija duplira svoje kapacitete zelene energije, a što je važno za smanjivanje tržišnih cena električne energije, ali i za dostupnost zelene enegije za našu privedu i građane i pre svega zbog realizacije svih tih projekata zbog čega će Srbija beležiti ekonomski rast", rekla je ministarka.

Možemo očekivati da će država kroz EPS prihodovati nekoliko miliona evra godišnje, navela je ona i dodala da je to dobar rezultat, kao i to što smo završili najveće aukcije u našem regionu Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope.

Istakla je da je uspešno sprovođenje procesa aukcija važan korak u procesu prelaska na čistije izvore energije, povećanja proizvodnje električne energije i ostvarivanja veće sigurnosti snabdevanja građana i privrede.