22. avgust 2023 19:33

Đedović i Čadež razgovarali o predstavljanju potencijala Srbije potencijalnim investitorima

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović razgovarala je danas sa predsednikom Privredne komore Srbije (PKS) Markom Čadežom o predstavljanju potencijala Srbije u energetici i rudarstvu potencijalnim investitorima i edukaciji privrede u vezi sa procesom energetske tranzicije.

Đedović je naglasila da je energetska tranzicija zadatak svih nas i da je neophodna tesna saradnja države i privrede kako bi se odgovorilo na sve izazove koje ovaj proces donosi, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Service Photo Gallery

Đedović je istakla da su vrata Ministarstva uvek otvorena za predloge i inicijative koje dolaze od privrede, i dodala da veruje da je kvalitet saradnje presudan da bi naša privreda ojačala kapacitete kroz ispunjavanje evropskih standarda koji se tiču energetike i zaštite životne sredine.

''Ministarstvo i PKS treba da rade partnerski na promociji potencijala Srbije u energetici i rudarstvu, s obzirom na energetske potencijale i kritične mineralne sirovine kojima raspolažemo, a za koje već postoji značajno interesovanje investitora, pre svega iz zemalja Evropske unije. U procesu energetske tranzicije biće potrebne značajne investicije kako bismo postigli i veću energetsku sigurnost i prelazili na čistije izvore energije, pri čemu je važno i da se ispunjavanje evropskih standarda koji se tiču energetike i zaštite životne sredine ne odrazi negativno na konkurentnost naše privrede'', navela je ministarka.

Čadež je ukazao da Srbija i Zapadni Balkan imaju veliki potencijal kad je reč o kritičnim mineralnim sirovinama i da je od strateške važnosti da budu na mapi evropskih partnera, kao i da region postane deo jedinstvenog evropskog tržišta.

Krajem avgusta, kako je najavljeno, očekuje se dolazak Rantum Capitala, investicionog fonda sa sedištem u Nemačkoj i organizacija konferencije na kojoj će biti predstavljeni potencijali i primeri dobre prakse domaćeg energetskog sektora.

Čadež je upoznao ministarku o planu PKS da organizuje Zelenu akademiju na temu cirkularne ekonomije, Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika (CBAM), energetske efikasnosti, zelenog finansiranja i standarda koje će biti namenjene privrednicima kako bi zadržali konkurentnost i ispratili intenzivne promene u zakonodavstvu i poslovnom ambijentu Evropske unije u kontekstu zelene transformacije.

Takođe je bilo reči i o sistemu za trgovinu emisijama ugljenika u regionu Zapadnog Balkana, po uzoru na mehanizme koji već postoje u EU, gde bi kroz analize u budućnosti na evropskom i nacionalnom nivou trebalo da se dođe do modela koji bi bio primenjiv u zemljama regiona.