24. avgust 2023 15:55

Siniša Mali: Izjednačavanje minimalne zarade i potrošačke korpe nije zakonska obaveza

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da će država ciljati da u što kraćem periodu minimalne zarade budu izjednačene sa minimalnom potrošačkom korpom, ali da to nije zakonska obaveza.

"Mi smo se dogovorili da izjednačimo minimalne zarade i potrošačku korpu ali to nigde ne stoji i nije zakonska obaveza ", kazao je on novinarima u Leštanu nakon obilaska preduzeća "Eko-san" koje je učestvovalo u konkursima za bespovratna sredstva malim preduzećima za nabavku opreme i koje je u toku prethodne godine na taj način nabavilo solarne panele.

Mali nije mogao precizno da kaže kada će se ovo izjednačavanje desiti, jer kako je naglasio to zavisi od mnogih parametara, ne samo u Srbiji nego i u svetu. On je naveo i podatak da je minimalna zarada u Srbiji ove godine povećana za 14,3 odsto.

Za nabavku opreme 25 odsto sredstava je bespovratno za mala preduzeća

Siniša Mali, koji po ovlašćenju predsednice Vlade obavlja dužnost ministra privrede, izjavio je da je javnim pozivom koji je danas raspisan obezbeđeno da privredni subjekti dobiju bespovratno 25 odsto neto vrednosti opreme koju nabavljaju, odnosno maksimalno pet miliona dinara.

On je prilikom obilaska preduzeća "Eko-san" u Leštanima, a koje je učestvovalo u ovim konkursima u toku prethodne godine i na taj način nabavilo solarne panele, kazao da je danas raspisani konkurs za podršku mikro i malim preduzećima i preduzetnicima za nabavku opreme po izuzetno povoljnim uslovima i da je on kombinacija povoljnih kredita i bespovratnih sredstava države i da se realizuje se u cilju podrške investicijama i podsticaju bržem privrednom razvoju.

Mali je naglasio da ovaj program sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbijen (RAS), poslovnim bankama odnosno lizing kućama, i uz podršku projekta "Srbija i EU - Oprema za privredu" koji finansira Evropska unija(EU). On je dodao da ukupna bespovratna sredstva koja su obezbeđena iznose oko 1,4 milijarde dinara.

Da li je fijasko to što je za 10 god otvoreno više od 500.000 radnih mesta?

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ne razume da ljudi koji se dugo bave ekonomskim temama misle da je fijasko to što je u Srbiji u poslednjih 10 godina otvoreno više od pola miliona novih radnih mesta.

"Očekivao sam neki inteligentniji ekonomski indeks od Milana Ćulibrka, a u brzom i burnom odgovoru na moju reakciju, dobio sam ipak samo neki u afektu izmišljeni Indeks malicioznosti i neznanja. Tu ste prvi, čestitam. Nisam gledao taj Indeks bede, jer mi je dovoljno bedno bilo da neko ko se toliko godina bavi ekonomskim temama misli da je fijasko to što je u Srbiji, u poslednjih 10 godina, otvoreno više od pola miliona novih radnih mesta", objavio je Mali u objavi na Fejsbuku.

To vam je kao da smo ceo jedan Novi Sad i Niš, doslovce svakog građanina, zaposlili, dodao je Mali. Istakao je da je od ekonomskog podizanja zemlje iz blata, pobeđivanja nezaposlenosti i dovođenja svih velikih investitora u našu zemlju, od priznanja našeg uspeha od strane uglednih međunarodnih institucija, ipak izgleda važniji NIN-ov indeks i ostali maliciozni indeksi nastali neveštim mešanjem stopa i nivoa ekonomskih veličina.