4. septembar 2023 18:01

Ana Ivković: Projekcije u osnovi Nacrta rebalansa budžeta su realistične

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ana Ivković: Projekcije u osnovi Nacrta rebalansa budžeta su realistične

Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

BEOGRAD - Ključni razlozi boljih rezultata zbog kojih se ove godine radi rebalans budzeta su visoka profitabilnost privrede, dobra kretanja na tržištu rada i značajno popravljanje situacije u energetskom sektoru u odnosu na period izrade budžeta, izjavila je danas viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković.

Ona je, na sednici Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Skupštine Srbije, podsetila da je guverner NBS Jorgovanka Tabaković, kada je lane u skupštini raspravljano o budžetu za ovu godinu, ocenila da je on planiran realistično, pa i blago konzervativno.

Ivković je istakla da se procene ključnih ekonomskih parametara i kretanja Narodne banke i Ministarstva finansija ne razlikuju ili su razlike veoma male i navela da je ocena NBS da su makroekonomska kretanja i projekcije, koje su u osnovi nacrta rebalansa budžeta, realistične i na liniji projekcija NBS.

"Očekuje se da se međugodišnja inflacija do kraja godine spusti na nivo od 8,0 odsto i da se u granice cilja od tri plus minus 1,5 odsto uđe u drugom tromesečju sledeće godine. Sa takvom dinamikom naša projekcija prosečne inflacije za ovu godinu, koja iznosi 12,7 odsto, gotovo je jednaka projekciji Ministarstva finansija od 12,5 odsto sa kojom je rađen rebalans budžeta”, navela je Ivković.

Prema njenim rečima, nema velikih odstupanja ni oko projektovane strukture rasta, jer se očekuje da će on u većoj meri biti vođen neto izvozom, kao i investicijama i to zahvaljujući povećanoj profitabilnsoti privrede, visokim prilivima od stranih direktnih investicija kao i ulaganjima države u infrastrukturu.

"Lane smo imali rekordan priliv stranih direktnih investicija od 4,4 milijarde evra, a u dosadašnjem delu ove godine se nastavlja slična dinamika”, rekla je Ivković.