6. septembar 2023 11:51

Na prvom akceleratoru za dekarbonizaciju privrede predstavljeno 28 inovacija

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Idejna rešenja za dekarbonizaciju, zelenu tranziciju privrede i podršku energetski ugroženim domaćinstvima, predstavilo je danas 28 domaćih kompanija sa ciljem poboljšanja efikasnosti, većoj upotrebi obnovljivih izvora energije i efikasnijem korišćenju prirodnih resusursa.

Uz podršku Vlade Japana, pod pokroviteljstvom Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i u partnerstvu sa ministarstvima rudarstva i energetike i zaštite životne sredine, obezbeđeni su mentori koji će raditi sa timovima kako bi svoje ideje razvili za primenu u praksi, a najuspešniji će za to dobiti i sufinansiranje.

Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura je istakao da je cilj programa pružanje podrške zemljama u razvoju u zelenoj tranziciji ka dekarbonizaciji, te da su za Srbiju u tu svrhu opredeljena dva miliona dolara.

Intext service Video

"Vlada Japana je u martu tekuće godine dala dodatni doprinos od 23 milina dolara UNDP-u za ublažavanje klimatskih promena, što ukupno predstavlja doprinose od 65 miliona tokom protekle dve godine", rekao je Imamura.

Kako je naglasio, inovativna i pravedna zelena tranzicija je pokrenuta sa ciljem da se obezbedi energetska sigurnost i da se smanji energetsko siromaštvo.

"Mi podržavamo i pozdravljamo projekata zbog socijalnih aspekata postojeće energetske krize koja je usmerena na ugrožene segmente društva", rekao je ambasador Japana.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sandra Dokić je naglasila da ovim projektom vlade Japana i Srbije potvrđuju posvećenost smanjenju emisije sa efektom staklene bašte za 33,3 odsto do 2030. godine.

"Dostizanje ciljeva je neophodno, a privreda mora da pokaže spremanost okretanja ka zelenoj transfortmaciji. Potrebno je da se uoče mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije, sa ciljem da privreda postane konkurentra ne samo na domaćem tržištu, već i na globalnom nivou", rekla je Dokić.

Ona je istakla da su Evropski zeleni dogovor, zelena agenda za Zapadni Balkan i sporazum o klimi iz Pariza imaju za cilj da Evropa postane klimatski neutralan kontinent do 2050. godine.

Sekretarka je poručila da na tome treba intenzivno raditi, pošto je zelena transformacija neminovnost velikog broja zemalja.

Ministarstvo životne sredine je pokrenulo sa partnerima sveobuhvatnu platformu koja se odnosi na implementaciju zelene agende u Srbiji.

"Projekat ima veliki broj aktivnosti koje se sprovode na regionalnom i nacionalnom nivou. Mi želimo da pružimo podršku privatnom i javnom sektoru, jedinicama lokalne samouprave i privrede da se javljaju na naše pozive i da konkurišu sa dobrim idejama", istakla je Dokić.

"Kako bi se osiguralo da zelena tranzicija bude i pravedna, uz primenu inovacija je neophodno pružiti adekvatnu podršku najugroženijim pojedincima i grupama“, rekao je Jakup Beriš, stalni predstavnik UNDP-a.

Beriš je poručio da će UNDP zajedno sa kompanijama raditi na tome da omoguće porodicama iz energetski ugroženih domaćinstava da zamene individualna ložišta na bazi fosilnih goriva i pređu na čistije i obnovljive izvore energije.

"Istovremeno ćemo mapirati energetski ugrožena domaćinstva u zemlji, kako bismo pomogli Vladi Srbije da na osnovu tih podataka donese nove mere i unapredi postojeće zakonodavstvo kako bi se smanjilo energetsko siromaštvo“, pojasnio je Beriš.

Među inovativnim rešenjima koja su predstavljena na događaju u hotelu Mona našla se ideja Energetske zadruge "Elektropionir“ iz Beograda koja, zajedno sa organskom farmom "Organela“, planira korišćenje solarne energije u procesu proizvodnje organske hrane, a poseban značaj za sprovođenje ovo ideje imaće umrežavanje energetskih i poljoprivrednih zadruga.

Kompanija "Toyo Tire Srbija“ će reciklirati gume i od njih praviti ulični mobilijar, čime će smanjiti štetan uticaj otpada od guma na životnu sredinu.

Porodična firma koja se bavi proizvodnjom uređaja za grejanje, hlađenje i ventilaciju "KGH Inženjering iz Zaječara“, planira ugradnju solarnih panela i njihovo povezivanje sa cvetnim plastenikom koji vode članice domaćinstva, kao i toplotne pumpe „vazduh - voda“ za potrebe grejanja i hlađenja poslovnih prostorija.

Kompanija "Join“ iz Novog Pazara, koja se bavi proizvodnjom teksasa ,planira izgradnju solarne elektrane, kao i montažu filtera za prečišćavanje dima iz dimnjaka kotlarnice, što će sprečiti da se zagađujuće čestice oslobađaju u atmosferu.

Rešenje kompanije "Beo čista energija“ omogućava objedinjavanje zatvaranja i sanacije deponije u Vinči, kroz izgradnju postrojenja za energetsko iskorišćenje otpada i deponijskog gasa.