7. septembar 2023 15:30

Kukuruz i soja u Sremu su u dobrom stanju, suncokret je ispod proseka

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/JAROSLAV PAP, arhiva

SREMSKA MITROVICA - U ataru Čalme održan je jesenji Dan polja u organizaciji sremskomitrovačke Poljoprivredne stručne službe (PSS), a posetioci su imali priliku da vide oglede i stanje roda kukuruza, soje i suncokreta i da uporede sa svojim usevima.

“Dan polja organizujemo sa ciljem da prikažemo kako smo radili, koje smo agrotehničke mere primenili, šta smo posejali i na koji način smo to tretirali. Ovo su ogledna polja Poljoprivredne stručne službe, a naši saradnici su tu da pruže pomoć i korisne savete poljoprivrednicima koji su posetili Dan polja", izjavio je direktor PSS iz Sremske Mitrovice Stevan Savčić.

Vremenske prilike ove poljoprivredne sezone nisu išle na ruku ratarima, pa su problemi primetni na gotovo svim kulturama, što se odrazilo i na prinose, naveo je.
Intext service Video

“Ova godina nije povoljna za ratarsku proizvodnju. Bilo je nevremena, došlo je do velikih šteta na parcelama pod usevima, a najviše na suncokretu. Imali smo proleće tokom kojeg je bilo više padavina, nego što je to potrebno biljkama, pa se javio problem sa zaštitom pšenice i to se videlo po prinosu. U toku jula i avgusta, kada je bilo potrebe za većom količinom padavina za kukuruz, nije ih bilo dovoljno. Proizvođači suncokreta ove godine neće tako dobro proći. Prinosi su lošiji u odnosu na prosek. Kukuruz je prošao bolje, negde jeste polegao, ali u pojedinim delovima Srema će prinos biti iznad očekivanog. Soja će, prema prvim procenama, biti dobra, čak i bolja u odnosu na prošle dve godine", rekao je doktor biotehničkih nauka Vladimir Marić.

Današnjem skupu su prisustvovali i predstavnici semenskih i osiguravajućih kuća, ali i poljoprivrednici koji su ostvarili značajna sredstva i pomoć putem IPARD programa.