12. septembar 2023 11:12

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji: Digitalizacija u pravosuđu pravi bolje poslovno okruženje

Izvor: TANJUG

Foto: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ

BEOGRAD – Digitalizacija društva i privrede je jedan od prioriteta Američke privredne komore u Srbiji, a pošto pravosuđe ima veoma veliku ulogu u kreiranju stabilnog poslovnog okruženja, smatramo da je digitalizija u ovoj oblasti veoma važna, rekao je danas predsednik Američke privredne komore u Srbiji Stefan Lazarević.

"Mi imamo oko 250 članova i većina njih kaže da je efikasno pravosuđe ključ za uspostavljanje atraktivnog poslovnog okruženja, a to znači nove investicije i nova radna mesta. Više od 50 odsto naših članova smatra da bi sva komunikacija sa pravosudnim organima trebalo da se odvija elektronskim putem jer bi se tako povećala efikasnost i transparentnost i smanjili troškovi sudskog postupka", rekao je on.

Intext service Video

Naveo je da se Zakon o elektronskom dokumentu iz 2017. godine, sudeći prema iskustvima privrednika, obazrivo primenjuje.

Prema njegovim rečima, digitalizacija u pravosuđu je otpočela kroz nekoliko primera, kao što su digitalizacija sudova, odnosno Upravnog suda, kao i pojedinih postupaka, među kojima je postupak izvršenja.

"Ima još dosta da se uradi, tim pre što je više od pola zemalja Evropske unije implementiralo ovakva rešenja i da se digitalizacija u Srbiji uspešno sprovodi u mnogim drugim segmentima, a tako bi moglo da bude i u pravosuđu", rekao je Lazarević.

Iskazao je zadovoljstvo što će biti potpisan Memorandum o razumevanju između Ministarstva informisanja i telekomunikacija i Pravosudne akademije, o usavrašavanju i edukaciji.

Intext service Video

Predsednica Visokog saveta sudstva Zorana Delibašić je istakla da je digitalizacija u našem pravosudju počela 2003. godine te da je sada Upravni sud kao pilot sud gde se sprovodi digitalizacija idealan za ovaj proces jer ima puno predmeta a njegove nadležnosti su sve veće.

"Pojedini stečajni postupci i postupci izvršenja su takođe pilot projekti a oni su rak rana našeg pravosuđa. Srpsko pravosuđe želi ne samo da se naši propisi harmonizuju sa onima u Evropskoj uniji (EU) i da se pravosuđe digitalizuje kao što je urađeno u EU", rekla je ona.

Ocenila je da su dobri izgledi da se uz pomoć Ministarstva pravde, tamo gde je to moguće, digitalizacija u srpskom pravosuđu uspešno sprovode.