15. septembar 2023 14:47

Tanasković: Vinogradarstvo u Srbiji nikada nije bilo razvijenije nego sada

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/KABINET PREDSEDNIKA NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE

ALEKSANDROVAC - Vinogradarstvo u Srbiji nikada nije bilo razvijenije nego sada, jer je pod vinovom lozom 26.000 hektara zemljišta, a imamo 5.099 vinarija, rekla je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prilikom posete manifestaciji "Župska berba" u Aleksandrovcu.

Ona je navela i da je Srbija, otkada je predsednik Aleksandar Vučić pokrenuo priču o vinu, dobila i sajamsku manifestaciju "Wine vision by Open Balkan", koja se u Beogradu u novembru održava drugi put i pozvala aleksandrovačke vinare da dođu na ovaj sajam.

"Taj događaj biće više od obične sajamske manifestacije. Po svim komentarima koje sam čula od dobrih poznavalaca prilika u ovom sektoru, mi smo veoma brzo napredovali i to što smo uspeli da uradimo u gajenju grožđa i proizvodnji vina, neke zemlje ne uspeju da naprave ni za 20 godina", rekla je ministarka.

Osim rekorda u vinogradarstvu beleže se i rekordi u izdvajanju države za poljoprivredu pa je ove godine poljoprivredni budžet, uz rebalans, dostigao cifru od 114, 5 milijardi dinara.

"Nikada nije bilo više novca za subvencije poljoprivrednicima. Najviše mera se finansira iz budzeta, tu su i IPARD mere, a onda i pomoć u saradnji sa Svetskom bankom gde država daje bespovratni deo od 50 odsto ukupne investcije, 40 odsto je kreditna linija a poljoprivredni proizvođač u trenutku investiranja učestvuje sa 10 odsto", rekla je ona.

Dodala je da je ove godine u poljoprivredu usmereno sedam odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

"Župska berba" otvorena je juče i trajaće do 17. septembra.