19. septembar 2023 11:59

Ministarstvo finansija sprovodi konsultacije o Nacrtu zakona o elektronskom fakturisanju

Izvor: TANJUG

Foto: Tanjug video

BEOGRAD - Ministarstvo finasija saopštilo je da sprovodi konsultacije u postupku izrade Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju.

Kako je navedeno, tokom trajanja konsultacija svi zainteresovani putem elektronske pošte na adresu konsultacije.ef@mfin.gov.rs , mogu uputiti predloge komentare, sugestije i primedbe na tekst Nacrta zakona dok traju konsultacije.

Dodaje se da komentare, sugestije i primedbe na tekst ovog zakona mogu uputiti predstavnici organa i organizacija, pravosudnih organa, međunarodnih organizacija, udruženja građana i drugi predstavnici civilnog društva, stručne javnosti, kao i profesori, akademici i naučnici.

U Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskom fakturisanju piše da obavezu elektronskog evidentiranja obračuna poreza na dodatu vrednost (PDV) u sistemu elektronskih faktura ima poreski dužnik u skladu sa zakonom kojim se uređuje taj porez.

Navodi se i da se elektronsko evidentiranje obračuna PDV vrši zbirno za sve obaveze, iskazivanjem podataka o osnovici i obračunatom PDV, posebno po poreskim stopama, osim ako ovim zakonom nije drukčije propisano.

Elektronsko evidentiranje obračuna PDV pojedinačno se vrši po svakoj obavezi, iskazivanjem podatka o osnovici, poreskoj stopi i obračunatom PDV i to za promet dobara i usluga, uključujući i dati avans, za koji je primalac dobara i usluga poreski dužnik u skladu sa zakonom.

U Nacrtu se navodi da se elektronsko evidentiranje obračuna PDV obavlja i za promet dobara i usluga koji se vrši uz naknadu obvezniku poreza na prihod od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana, kao i obvezniku poreza na dobit pravnih lica u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica, uključujući i primljeni avans, za koji je isporučilac dobara, odnosno pružalac usluga poreski dužnik u skladu sa zakonom kojim se uređuje PDV.

Elektronsko evidentiranje obračuna PDV u sistemu elektronskih faktura vrši se za poreski period, u skladu sa zakonom kojim se uređuje ovaj porez, odnosno u roku od 10 dana po isteku poreskog perioda.

Zakonom o elektronskom fakturisanju, inače se uređuju izdavanje, slanje, prijem, obrada, čuvanje, sadržina i elementi elektronskih faktura, u transakcijama između subjekata javnog sektora, između subjekata privatnog sektora, odnosno između subjekta javnog i subjekta privatnog sektora i druga pitanja koja su od značaja za elektronsko fakturisanje.