19. septembar 2023 15:57

Ministar Slobodan Cvetković otvorio konferenciju koju je organizovala Agencija za licenciranje stečajnih upravnika

Izvor: TANJUG

Foto: FOTO TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

BEOGRAD - Ministar privrede Slobodan Cvetković otvorio je danas konferenciju "Digitalizacion/IT Developments in the Insolvency World" koja je održana u organizaciji Agencije za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU) .

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva privrede, ALSU ima intezivnu dugogodišnju saradnju sa raznim međunarodnim organizacijama i redovno učestvuje u projektima, događajima i istraživanjima koje te organizacije sprovode.

Između ostalog aktivna je i članica međunarodnog Udruženja stečajnih regulatora(IAIR) koje okuplja ministarstva, agencije i ostala regulatorna tela iz preko 30 zemalja članica.

Dodaje se da je ova konferencija danas prvi put održana u Beogradu i okupila je predstavnike članica IAIR među kojima su SAD, Indija, Velika Britanija, Irska, Škotska, Austrija, Hon Kong, UAE, JAR, Finska, Albanija, i drugi, kao i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svetske banke i EBRD.

"Srbija je izabrala put napretka, mira i ubrzanog privrednog razvoja. BDP je u poslednjoj deceniji više nego dupliran i sa 33 milijarde evra u 2012, sada je na oko 70 milijardi evra ove godine. Uprkos trenutnoj složenoj ekonomskoj, energetskoj i bezbednosnoj krizi, preduzetim merama od strane republičke vlade, Srbija je uspela da ostvari rekordan priliv stranih direktnih investicija (SDI), nastavak rasta zarada i zaposlenosti, kao i najviši istorijski nivo deviznih rezervi", kazao je Cvetković.

On je naglasio i da je makroekonomska stabilnost, povoljna poslovna klima, sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa trećim zemljama, kao i precizna pravila subvencionisanja vrlo privlačne za investitore.

"Nivo SDI je vrlo visok, povećava se iz godine u godinu i može se slobodno reći da je Srbija po tom osnovu vodeća zemlja u regionu sa privučenih preko 60 odsto svih SDI. Pri tome udeo javnog duga u BDP-u je na nivou od 55,2 odsto, što je daleko ispod nivoa Mastrihta, ali i proseka zemalja Evropske unije", kazao je Cvetković.

On je istakao i da je uspešnom ekonomskom politikom Vlade Srbije nastavljen visok nivo domaće investicione aktivnosti, koja se ogleda kroz izgradnju putne i železničke infrastrukture, kao i ulaganje u nauku i izgradnju naučnotehnoloških parkova.

U saopštenju se dodaje da je u vezi sa donetim merama, Cvetković kazao i da je jedna od bitnih karika funkcionisanja privrednog sistema i efikasan stečajni postupak.

"Strategija Srbije je da preko resornog ministarstva, relevantnog nacionalnog regulatora, Agencije za licenciranje stečajnih upravnika, domaćina ovog značajnog događaja, kao i privrednih sudova, reguliše i unapređuje stečajni postupak. Naša vizija je da stečajni postupak dovedemo na nivo najviših evropskih i svetskih standarda u cilju unapređenja i prilagođavanja normativnih rešenja realnim potrebama i standardima EU", naglasio je on.

Cvetković je naveo i da je digitalizacija jedan od prioritetnih zadataka kome Vlada Srbije posvećuje posebnu pažnju i da ona nije zaobišla ni stečajni postupak.

"Agencija za licenciranje stečajnih upravnika je izradila portal za elektronsku prodaju u stečajnom postupku i otvorila projekat digitalne transformacije u saradnji sa EBRD, koji Ministarstvo privrede u potpunosti podržava. Novi digitalni sistemi u stečaju učiniće sistem efikasnijim, povećati transparentnost postupaka i omogućiti njihovo unapređenje", kazao je Cvetković.