22. septembar 2023 13:28

Veljko Jovanović: Promocija jagodastog voća u Srbiji je cilj radionice "Berry Academy"

Izvor: TANJUG

podeli vest

Veljko Jovanović: Promocija jagodastog voća u Srbiji je cilj radionice "Berry Academy"

Foto: TANJUG/PRIVREDNA KOMORA SRBIJE

BEOGRAD - Savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) Veljko Jovanović je povodom edukativne radionice Berry Academy, na temu održive proizvodnje i kvaliteta jagodastog voća, rekao da je cilj radionice dodatno promovisanje jagodastog voća na srpskom tržištu.

"U PKS smo organizovali seriju edukativnih radionica, što na temu marketinga, marketinga na društvenim mrežama, što na temu prezentaciju nekih startapova koji su vezani za poljoprivrednu proizvodnju, zatim bavimo se i promocijom našeg novog koncepta koji se zove Berry Academy", izjavio je Jovanović za Tanjug.

Edukativna radionica održava se u okviru Festivala jagodastog voća u Beogradu.

On je rekao da je prošle godine poseta festivalu bila "fantastična", bilo je preko 30.000 ljudi, a ove godine očekuje se i više s obzirom na još veći broj izlagača".

Jovanović je podsetio da je malina najdominantnije jagodasto voće u Srbiji i da je naša zemlja među prva tri izvoznika malina u svetu.

"To je mesto koje želimo da sačuvamo i u drugom jagodastom voću napredujemo. Desile su se inovacije na tržištu u proizvodnji drugog jagodastog voća jer su se pojavile nove sorte konzumne maline, borovnica je počela da buja u Srbiji poslednjih godina", istakao je Jovanović.

Prema njegovim rečima, pored ulaganja u kvalitet materijala i proizvodnje, potrebno je ulagati i u marketing radi promocije jagodastog voća.

Jovanović je objasnio da je borovnica perspektivno voće, koje zahteva veće investicije, ali donosi višu zaradu od ostalog jagodastog voća.

Govoreći o startapovima u ovoj sferi poljoprivredne proizvodnje, on je ukazao da PKS prezentuje studentski startap, koji se bavi lokalnom prodajom povrća po narudžbini.

"Apsolutno je vreme za startapove u poljoprivredi i za transfer znanja. Pojavljuju se neke nove generacije, pojavljuju se 'gradski seljaci'. To je jedna super kategorija novih proizvođača koji znaju šta ne znaju i spremni su da pitaju i da jako brzo uče", zaključio je Jovanović.

Jovanović je naveo da će sutrašnji dan biti posvećen zabavi i konzumaciji jagodastog voća.