22. septembar 2023 15:19

Ministar Cvetković i turski ambasador razgovarali o novim investicionim projektima

Izvor: TANJUG

podeli vest

Ministar Cvetković i turski ambasador razgovarali o novim investicionim projektima

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO PRIVREDE

BEOGRAD - Ministar privrede Slobodan Cvetković sastao se danas sa ambasadorom Turske u Srbiji Hamijem Aksojem sa kojim je razgovarao o ekonomskim odnosima dve zemlje i novim investicionim projektima.

Tokom razgovora konstatovano je da su bilateralni ekonomski odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou, ali da postoji prostor za jačanje saradnje, posebno na privrednom planu, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Cvetković je istakao da ekonomska saradnja dve partnerske zemlje ide uzlaznom putanjom, o čemu svedoči značajan broj turskih investicija u Srbiju.

„Imamo dosta turskih fabrika koje posluju kod nas i očekujemo otvaranje novih, naročito imajući u vidu stabilnu ekonomsku situaciju u Srbiji koja je postala atraktivna destinacija za investitore“, istakao je Cvetković.

Dodao je još i da je pored turskih investicija veoma važno što Turska pomaže realizaciju infrastrukturnih projekata.

Prema rečima ministra Cvetkovića, ukupan obim robne razmene Srbije i Turske je u prvih sedam meseci ove godine bio 1,297 milijardi evra, ali je bio prisutan veliki deficit u robnoj razmeni sa srpske strane.

"Srbija je više uvozila nego izvozila", rekao je Cvetković i dodao da u narednom periodu treba da radimo na smanjenju tog deficita.

Turski ambasador je čestitao što je Srbija postigla još jedan uspeh i izabrana za domaćina renomirane međunarodne izložbe EXPO 2027.

Ukazao je da turske kompanije imaju iskustva u izgradnji, jer su i sami bili domaćini EXPO u Turskoj, i istakao njihovu spremnost da učestvuju u infrastrukturnim projektima.

Aksoj je ocenio da postoji prostor za unapređenje bilateralne trgovinske i ekonomske saradnje.